En mycket liten andel av skolbarnen i storstädernas invandrartäta förorter vaccineras. Arkivfoto: B Ericson/Scanpix.

Informationskampanj om vaccin i förort

Intresset för vaccinering är mycket lågt i vissa förorter. För att få fler skolbarn vaccinerade mot svininfluensan genomför smittskyddläkarna i Göteborg den här veckan en särskild informationskampanj i förorten Bergsjön.

– De barn som inte blir vaccinerade utsätts ju för risken att insjukna i influensa. Flertalet blir ju inte så väldigt sjuka men det kan ju vara så att en och annan blir mycket svårt sjuk. Om vi hade kunnat förebygga det med vaccination, men att det inte görs på grund av felaktig information, så är det ytterst bekymmersamt, säger biträdande smittskyddsläkaren Leif Dotevall i Göteborg.

Ekot har i dag berättat att en mycket liten andel av skolbarnen i invandrartäta förorter till Stockholm, Malmö och Göteborg blir vaccinerade mot svininfluensan.

I norra Botkyrka söder om Stockholm är det bara mellan 20 och 30 procent av föräldrarna som sagt ja till vaccination av barnen. I Rosengård i Malmö är siffrorna liknande, omkring en fjärdedel av skolbarnen är vaccinerade där, jämfört med 80-85 procent i övriga delar av staden.

Skolsköterskan Ingrid Scotte på Örtagårdsskolan i Rosengård tror att det beror på osaklig information om biverkningar av vaccinet. 

– Och det är exempelvis att man kan bli steril, bli handikappad, få cancer, säger Ingrid Scotte.

Och det här har de sagt till dig?

– Alla barnen har berättat detta.

Michlin Jibrael i Hallunda i Botkyrka söder om Stockholm tycker inte att hon fått information om vaccinet trots att hon går regelbundet till barnavårdscentralen med sitt barn.

– Vi går ju på kontroll varje månad och de har aldrig sagt varför barn ska vaccineras och vad det är bra för och vad som är dåligt med vaccinet, utan man vet bara det man läser i tidningarna. Och du vet ju hur medierna är. Det är bara skräck och de förstorar upp en massa saker. Man blir ju faktiskt rädd, säger Michlin Jibrael.

I Göteborg har smittskyddsläkarna varit ute och informerat särskilt i skolor i förorten Bergsjön den här veckan, säger biträdande smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

– Jag tycker det finns ett stort beklymmer om det är så att information inte går fram. Jag tror att vi måste hjälpas åt på alla sätt att hitta vägar att informera, skapa kontakter och ge tillfälle för frågor och svar så att den information som vi bedömer som korrekt kommer fram till föräldrarna oavsett vilket språk man talar och vilken bakgrund man har, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Göteborg.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".