Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Tvisten om Turkcells aktier kan vara löst

Telia Sonera och ryska Altimo har kommit överens om att samla sitt ägande i de två teleoperatörerna Turkcell och Megafon i ett gemensamt bolag, som ska noteras på New Yorkbörsen. Därmed ser den segdragna tvisten om aktier i Turkcell också ut att ha lösts.

– Jag tycker naturligtvis att detta är ett stort steg framåt. Vi har ju talat med alla de här parterna under ganska många år. Så det här känns väldigt positivt, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg.

Telia Sonera och ryska oligarken Michail Friedmans bolag Altimo har nu slutit fred, efter att ha haft en segdragen strid om vem som har rätten till en stor post aktier i Turkcell. Den tidigare storägaren, Cukorova group, sålde samma aktier två gånger.

Nu läggs både Telia Soneras och Altimos aktier i de två teleoperatörerna Turkcell och ryska Megafon i ett gemensamt bolag, som ska noteras på New Yorkbörsen.

Lars Nyberg har länge haft som mål att Telia Soneras ägande i både Turkcell och Megafon ska bli enklare att värdera, och han hade gärna sett att Telia Sonera blivit majoritetsägare. Just det får han ge avkall på i och med dagens överenskommelse. Å andra sidan blir innehaven börsnoterade och värdet väldigt synligt.

Telia Sonera och Altimo har kommit överens om regler för att förhindra att det nya bolaget förlamas av strider mellan ägarna, bland annat regler för styrelsens sammansättning.

Meningen är också att det nya bolaget ska kunna koncentrera sig på att växa på tillväxtmarknader i Östeuropa och Asien.

– Det är spännande för detta blir ju en stor spelare med möjlighet att expandera. Vi är också överens med Altimo om att det här bolaget ska ha som målsättning att titta på expansionsmöjligheter, men det är alldeles för tidigt att prata om det. Det blir ju den nya styrelsens uppgift att göra de bedömningarna tillsammans med den affärsledning som ska tillsättas i det nya bolaget, säger Lars Nyberg.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".