Karl Eikenberry.
Afghanistan

USA bör avvakta med truppförstärkningar

USA: s ambassadör i Afghanistan går in debatten och råder president Obama att inte skicka truppförstärkningar till AFghanistan förrän den afghanske presidenten bevisar att han tänker bekämpa korruption och vanstyre i landet.

Det visar hemliga telegram som har läckt ut till amerikanska tidningar.

Innan president Karzai verkligen visar att han kan och vill tackla den korruption som genomsyrar hela det afghanska nationsbygget bör inga fler amerikanska soldater skickas hit. Frågetecknen kring Karzai är för många, läget för instabilt och osäkert.

Det ska, enligt amerikanska tidningar i dag, ha varit huvudbudskapet i en räcka hemliga depescher som den amerikanske ambassadören här i Kabul, Karl Eikenberry har skickat till Washington.

Karzai förklarades omvald för en andra femårsperiod som afghansk president förra veckan, efter ett val präglat av storskaligt fusk. Och västerländska politiker, från länder som har satsat både miljarder i bistånd och egna medborgare som soldater, står i kö nu för att kräva av Karzai att hans nya regering blir en som är mindre korrupt, mer effektiv, mer värd att stödja och riskera soldaters liv för.

Karzai har lovat bättring men han har lovat förr och inte hållit löftena. Den amerikanske ambassadören Karl Eikenberry, som själv är general och har varit högste befälhavare för de amerikanska styrkorna i Afghanistan, tycks starkt ifrågasätta Karzais vilja att göra rent hus i den afghanska ledningen. Han vill ha bevis.

Eikenberrys hoppar därmed in i den debatt som omger president Obamas långvariga översyn av den amerikanska insatsen i Afghanistan. Beslut från Obama väntas tidigast efter den afghanske presidentens installation nästa vecka.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".