"Valet var en katastrof."

Tyska SPD laddar inför nystart

De tyska Socialdemokraterna, SPD, gör nu ett försök till nystart efter det historiska raset i valet i september. I helgen håller partiet kongress och kommer att välja en ny partiledning med förre miljöministern Sigmar Gabriel som ordförande.

– 23 procent av rösterna. Katastrofalt var det enda passande ordet, säger Sigmar Gabriel på ett möte med partivänner inför helgens kongress.

Socialdemokraterna har nu 76 ledamöter färre i den nyvalda förbundsdagen, det tyska parlamentet. Partiet har tvingats stänga 100 av sina medborgarkontor runt om i Tyskland.

Under de elva år Socialdemokraterna nu varit med och regerat landet har partiet förlorat tio miljoner väljare. Bristande trovärdighet är partiets problem, är Sigmar Gabriels analys.

– Människor tror inte längre på vad som står i vårt valprogram, säger han.

Han talar om att korrigeringar nu krävs i politiken vad gäller pensioner, arbetslöshetsstöd och sjukvård till exempel.

Och där går Gabriel vänsterflygeln i sitt parti till mötes. Från det hållet är kritiken högljudd. SPD har försummat sin sociala profil under regeringsåren, och har på så vis förlorat väljare till konkurrenten, det tyska vänsterpartiet, Die Linke, anser SPD:s vänsterflygel.

Men Sigmar Gabriel måste också ta hänsyn till partihögern, som betonar arbete och tillväxt snarare än förbättringar i de sociala systemen.

Ropen på socialdemokratisk vänstersväng är absurda, anser partihögern. Den vill att partiet satsar på att återvinna mittenväljarna från de borgerliga partierna som nu regerar i Tyskland.

Det kommer att bli en hård uppgörelse på partikongressen i Dresden i helgen.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".