1 av 3
2 av 3
Lars G Josefsson.
3 av 3
Tomas Eneroth (S).

Vattenfall får kritik av oppositionen

Efter turerna kring Vattenfall och ryktet om att det svenska elnätet ska säljas kräver nu den rödgröna oppositionen att näringsministern och Vattenfalls styrelse gör något åt den förtroendekris som uppstått.

– Det är ju uppenbart att man inte har varit tillräckligt lyhörd för de politiska signaler som finns. Och det är ju särskilt allvarligt eftersom det är ett helägt statligt bolag, säger Tomas Eneroth.

Är det en ledningskris inom Vattenfall?

– Ja, det är en uppenbar förtroendekris för Vattenfall, säger riksdagsledamoten Tomas Eneroth som är Socialdemokraternas näringspolitiske talesman.

Den rödgröna oppositionen kräver i dag gemensamt nya ägardirektiv från näringsminister Maud Olofsson för Vattenfall och att företaget får en ledning som driver omställningen till förnybar energi.

I går sa näringsminister Maud Olofsson att hennes förtroende för Vattenfall är allvarligt skadat. Att företaget skadat lönsamheten, varumärket och inte skött omställningen till förnybar energi. Och att nya ägardirektiv för statliga Vattenfall kommer inom kort.

Vattenfalls vd Lars G Josefsson svarar i dag på Dagens Nyheters debattsida att han tycker att det nuvarande ägardirektivet är föråldrat. Han anser att beskrivningen att Vattenfall ska vara ledande för energiomställningen inte längre är adekvat.

Vattenfall i dag är ett ledande europeiskt energiföretag, och den uppkomna förtroendekrisen beror på att företaget inte lyckats kommunicera förändringen, enligt Josefsson.

Tomas Eneroth menar att Vattenfall missförstått sitt uppdrag.

– Om uppgiften stämmer att regeringen redan tidigt sagt att man inte ser en möjlighet att privatisera elnätet och man ändå fortsätter med den typen av planer så är det också ytterst allvarligt. Det tyder ju på att styrelsen inte har full kontroll på verksamheten. Och det tyder definitivt på att Maud Olofsson inte har tillräcklig insyn i vad som händer i Vattenfall.

Bör Lars G Josefsson avgå?

– Det är ju inte riksdagens uppgift att avgöra utan styrelsens, säger Tomas Eneroth.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".