3 000 anställda har fått gå från Posten Norden det senaste året. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Lågkonjunkturen slår mot Posten Norden

Svensk-danska Posten Norden kommer med sitt första delårsresultat i dag efter sammanslagningen. Och det visar sig att det går ganska knackigt i lågkonjunkturen när volymerna minskar.

– Själva bottenraden är ju en plussiffra, både vad gäller rörelseresultat och framför allt vad det gäller det totala resultatet. Det är nedgångar, precis som för alla andra post- och logistikföretag i Europa, på volymerna och därmed på intäkterna. I svenska och danska posten, Posten Norden, så har vi ju ändå mött en stor del av de intäktsminskningarna med motsvarande neddragningar på kostnadssidan, säger vd Lars G Nordström.

Det blev vinst men mycket lägre än förra året. Eftersom samgåendet mellan svenska Posten och Post Danmark skedde formellt i juni i år är alla jämförelser gjorda som om bolaget fanns redan förra året.

Vinsten blev nu 2,2 miljarder kronor före skatt och då räknas reavinsten på 2 miljarder in från försäljningen av andelen i belgiska La Poste.

Motsvarande period 2008 var vinsten före skatt 565 miljoner kronor.

Omsättningen minskade till 10,2 miljarder från 10,7 miljarder kronor.

Förklaringen till nedgången i omsättning och rörelseresultat är en kraftigt försvagad efterfrågan till följd av lågkonjunkturen.

Trots 30 miljoner försändelser varje dag i form av brev och paket av alla de slag så ser vägen fortsatt slingrig ut för den nya nordiska postjätten.

– Det har varit en stor förståelse från medarbetarna. De ser ju att de har mindre att dela och mindre att skicka ut och förstår att lågkonjunkturen drabbar även den här branschen och det här företaget. Men neddragningarna har skett i väldigt ordnad form, det måste jag säga. Det som är anmärkningsvärt är ändå att vi har gått ifrån 50 000 till 47 000 anställda. Det är en minskning på mer än 3 000 personer i båda länderna. Det har skett, som jag säger under ordnade former, och det tror jag även att de fackliga organisationerna håller med om.

När samgåendet är klart om ett och ett halvt år, blir det ännu färre anställda då?

– Om den här marknadsutvecklingen fortsätter eller till och med stannar av och om man också tänker på att det sker en pågående effektivisering och rationalisering och viss förändring i kunders beteende, så kan jag säga att jag tror att vi är färre anställda. Men det är inte tal om den här drastiska nedgången men allt talar för att vi kommer att fortsätta att minska antalet anställda totalt sett. Men jag har inga siffror på det, säger vd Lars G Nordström.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".