USA har länge kritiserat Kinas valutapolitik Foto: Scanpix.

USA får draghjälp av Kinas valutakurs

Allt mer tyder på att Kina kommer att höja värdet på sin valuta för att hjälpa andra länder, främst USA, ur den ekonomiska krisen.

I dag kom det hittills klaraste tecknet på att Kina överväger att skriva upp sin valuta Yuanen.

Finansministrarna inom den ekonomiska samarbetsorganisationen Apec, det vill säga alla länder kring Stilla havet, har i dag suttit i ett heldagsmöte här i Singapore.

I ett långt slutdokument radar de upp allt de är överens om som måste göras för att världen ska få tillbaka tillväxten och för att det ska bli ekonomisk balans mellan olika länder.

Ett avsnitt handlar om valutapolitik. Där skriver finansministrarna att växelkurserna måste vara "marknadsorienterade" och att kurserna ska "avspegla de underliggande ekonomiska fundamenta" i respektive land.

"We will undertake monetary policies consistent with price stability in the context of market oriented exchage rates that reflect underlying economic fundamentals."

Bland de 21 finansministrar som skrivit under dokumentet finns Kinas finansminister Xie Xuren och USA:s Timothy Geithner.

Avsnittet kunde ha varit skrivet av USA som länge kritiserat Kinas valutapolitik.

Alla ekonomer är överens om att Kinas valuta är undervärderad. Den är nämligen knuten till dollarn. Det innebär att när dollarkursen rasar, så följer Kinas valuta med, fast det inte finns några inhemska ekonomiska skäl för det inne i Kina.

Det innebär i sin tur att Kinas kan fortsätta att vräka in sina exportprodukter till USA. Och Kinas handelsöverskott med USA fortsätter att växa.

Just Kinas valutakurs står högt på dagordningen när USA:s president Obama i morgon landar här i Singapore för att delta i Apec-mötet. Och i ännu högre grad när han på söndag fortsätter till Kina.

Så frågan är om dagens uttalande från finansministrarna är en förvarning om att Obama kommer att kunna resa hem med en förhandlingstriumf i bagaget.

Staffan Sonning, Singapore
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".