Landstingen satsar på mer information

Intresset för att vaccinera sig mot svininfluensan är särskilt lågt i storstädernas förorter. Lanstingens information har inte nått fram till många med utländsk bakgrund i invandrartäta bostadsområden. Just nu pågår särskilda informationskampanjer för att nå ut till alla.

Cheya Schmani från Stockholms läns landsting delade ut informationshäften i Södertälje i dag.

– Just de här grupperna som vi möter tar inte till sig information via traditionella medier. Så det är bra att informera dem om att de ska gå och vaccinera sig, säger Cheya Schmani, informatör från Stockholms läns landsting.

Har man inte ett ansvar att själv ta reda på vad som gäller?

– Jag kommer ihåg när jag själv kom till Sverige för tio år sedan. Det var väldigt svårt att få information. Det räcker inte med att titta på teve eller lyssna på radio för du förstår ju ändå inte.

På en central gata i Södertälje närmar sig Cheya Schmani människor med utländsk bakgrund för att erbjuda ett faktahäfte om svininfluensan och vaccineringen mot den på ett tiotal språk. Enligt Stockholms läns landsting är det en metod för att nå de grupper som riskerar att annars missa viktig information om influensan.

Hittills har man besökt hälften av 44 utvalda områden i Stockholms län. Man har även  ett helt nytt undervisningsmaterial om svininfluensan till dem som studerar vid SFI, svenska för invandrare.

Missuppfattningarna är många bland de som inte kan svenska, berättar Cheya Schmani, som flera gånger mött människor som tror att de slipper svininfluensan bara de låter bli griskött.

– Viruset kommer ju från svin och de tänker att de inte kan bli smittade om de inte äter svin- eller griskött. Det är väldigt viktigt att se till att de förstår att det smittar som en vanlig influensa från människa till människa, säger Schmani

Sjukvårdslandstingsrådet i Stockholms län, Folkpartisten Birgitta Rydberg, tycker att uppgifterna är alarmerande. 

– Det känns oerhört viktigt att om vi ska ha en jämlik vård att alla svenskar har samma möjlighet att få veta varför det är viktigt att vaccinera sig.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– I Stockholms läns landsting har vi gjort det väldigt mycket men uppenbarligen är det inte tillräckligt, säger Birgitta Rydberg.

Även i Göteborg hålls den här veckan särskilda informationsmöten om vaccin mot svininfluensan i skolor i förorten Bergsjön. Bakgrunden är att färre skolbarn där blivit vaccinerade mot svininfluensan än i andra delar av Göteborg. Situationen är liknande i invandrartäta förorter till Malmö och Stockholm, det har Ekot berättat om tidigare i dag.

Bara mellan 20 och 30 procent av förortsbarnen vaccineras. I andra delar av storstäderna är det mellan 70 och 90 procent av barnen som tackar ja till vaccin.

Folkhälsominister Maria Larsson tycker att det är olyckligt, och säger att myndigheterna arbetar för att nå ut med informationen.

– Socialstyrelsen var tidigt ute med att ta fram material på olika språk. Nu har vi insett, eftersom färre valt att vaccinera sig, att det är lite svårare i de här områdena att nå fram med information och då kanske det krävs en extra insats för att nå ut med informationen just där, säger Maria Larsson

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".