Gruv- och metallindustrin på uppgång

Gruv- och metallindustrin runt om i världen upplever just nu en snabb uppgång där priserna på zink, koppar och guld bland annat rusat i väg.

En stor del av det här styrs av en stark efterfrågan i Kina och nu varnar gruvjätten Bolidens vd Lennart Evrell för riskerna med den utveckling.

– Det är en utveckling som har varit väldigt dramatisk på senare år. Det är ett nytt ekonomiskt och politiskt system som tillämpas. Det är klart att det kanske vore lite tryggare om den här nuvarande efterfrågeutveckligen baserades på den gamla ekonomierna som har haft många uppgångar, nedgångar och åtgärdsprogram för att klara sina konjunkturbottnar. Det är vad jag grundar min grad av oro på vad det gäller beroendet av Kina.

Vad är det som kan hända då?

– Korrigeringar i den här fantastiska utvecklingen. Konjunkturnedgångar i Kina skulle slå fantastiskt negativt på metallbranschen.

Risk för bakslag om uppgången i Kina skulle komma av sig. Men annars var den starka framtidstron som märktes mest när de ledande aktörerna från den svenska gruvbranschen träffades på en konferens i Stockholm i dag. Och just Boliden har investerat stort i Aitikgruvan utanför Gällivare, för att möta det stigade efterfrågan på koppar.

– Vi kommer att ha igång en väsentlig kapacitetsökning i Aitik lagom till nästa konjunkturåterhämtningen är där om det nu fortsätter som det gör i dag.

Priset på guld har den senaste tiden slagit nya rekord. Det brukar heta att investera flyr till guld i oroliga tider. Men det håller inte längre anser råvaruanalytikern Jeffrey Christian, vd för New Yorkföretaget CPM Group.

Han tror att efterfrågan på guld kommer att fortsätta att hålla priset uppe, som en följd av att stora köp av Kinas centralbank och investerarna vill ha en större andel guld i sina portföljer också när krisen passerat.


Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".