Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grundlagen ändras på många punkter

Publicerat tisdag 17 november 2009 kl 03.00
Det blir lättare att kryssas in i riksdagen.

Den svenska grundlagen ska ändras, och det ska bland annat bli lättare att bli invald i riksdagen genom personval. Det kommer regeringen att föreslå inom kort, erfar Ekot.

Inom några veckor presenterar regeringen en proposition som innebär flera förändringar av regeringsformen. En som direkt påverkar framtida val är att spärren för personval till riksdagen sänks från åtta till fem procent. Det blir alltså lättare att kryssas in i riksdagen.

Ett annat förslag är att riksdagen alltid ska rösta om statsministern efter ett val, alltså även om den sittande regeringen väljs om.

Förslagen kommer från grundlagsutredningen, där riksdagspartierna var helt eniga. Partierna har nu fått titta på regeringens utkast till proposition och den följer utredningens förslag på alla viktiga punkter.

Vänsterpartisten Mats Einarsson, som satt med i utredningen är nöjd.

– Det är ju väldigt bra att regeringen följer den överenskommelse som vi gjorde i utredningen kring grundlagsfrågorna. Det är bra att det finns en bred parlamentarisk enighet kring de ändringar som vi föreslår, säger han.

Andra förslag berör kommunerna. Exempelvis ändras reglerna för kommunala folkomröstningar. Om tio procent av invånarna kräver omröstning, måste två tredjedelar av fullmäktige vara emot, för att kunna stoppa omröstningen.

Det ska också kunna hållas extraval, eller nyval, i kommunerna. Samtidigt förtydligas att skatteutjämningssystemet inte bryter mot grundlagen.

Flera förslag berör domstolarna, som bland annat får möjlighet att pröva om enskilda lagar som de ska tillämpa verkligen följer grundlagarna.

Avståndet mellan regeringen och Sveriges högsta domare ökar samtidigt, då regeringen i fortsättningen ska välja ut domare till exempelvis Högsta domstolen, utifrån ett förslag som en grupp lägger fram. I dag utser regeringen domarna helt på egen hand.

Riksdagen ska rösta om de här förslagen två gånger, dels i vår, dels efter valet i september. De ändrade reglerna för valet får alltså effekt först vid valet 2014.


Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".