Igenbommad biograf i Jakutsk. Foto: Fredrik Wadström/SR.
Ryssland

Influensastängt i skolor och bio i Sibirien

I Ryssland ökar antalet fall av svininfluensan och myndigheterna försöker begränsa spridningen genom att stänga skolor och universitet. I flera delrepubliker i Sibirien har beredskapen höjts särskilt mycket.

Snöplogarna arbetar på högvarv på gatorna i Jakutsk, huvudort i den glesbefolkade jätteregionen Jakutien i östra Sibirien. Många av dem som skyndar förbi i den nästan 30-gradiga kylan bär munskydd för att undvika att bli smittade av svininfluensan.

Efter förra veckans höstlov står fortfarande grundskolor och högskolor i Jakutsk tomma. Alla statliga skolor i hela Ryssland har fått en extra veckas höstlov för att hålla barnen borta från folksamlingar.

I Sibirien har flera delrepubliker gått ännu längre i försöken att stoppa en epidemi. Oksana Lavrentieva arbetar på en av Jakutsks biografer, som försatts i karantän, i första hand för att svininfluensan inte ska spridas bland ungdomar.

– Först tvingade de oss att stänga, sedan öppnade vi ändå, men nu har de sett till att vi har stängt, säger Oksana Lavrentieva, som säger att biografen går miste om intäkterna.

Än så länge finns relativt få bekräftade dödsfall i svininfluensa i Ryssland, och inga i delrepubliken Jakutien. Men staden Jakutsk är en av platserna där risken för epidemi bedöms som störst.

Margarita Ignatieva arbetar på den statliga ryska hälsovårdsmyndighetens kontor i Jakutsk och hon säger att alla festivaler, idrotts- och nöjesevenemang är inställda åtminstone den här veckan ut.

– Jag tror att vi kommer att förlänga perioden med skollov och evenemangsstopp, säger Margarita Ignatieva på hälsovårdsmyndigheten i Jakutsk. Hon hoppas nu på att det riktigt kalla vintervädret ska dra in över regionen, med temperaturer på under minus 40 grader. Då stannar människor helt enkelt inne.


Fredrik Wadström, Jakutsk
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".