Försäljare mörkar regler om kameror

För att få sätta upp så kallade åtelkameror i skogen krävs i dag tillstånd från länsstyrelsen. Något som flera försäljare tillbakavisar. Ekot kontaktade flera försäljare av åtelkameror.

- Ska man sätta upp den vid en åtel i skogen så behövs det inget särskilt tillstånd för det, säger en försäljare.

Men jag har ju tänkt att ha den i skogen?

- Nej, det behövs inget tillstånd för det.

- Jag har aldrig hört någon som sökt tillstånd, det beror väl på var du har dem. Jag har inte något tillstånd själv, säger en annan försäljare.

För övervakningskameror ute i skogen är det precis som för kameror på allmän plats i stadsmiljö. Tillstånd från länsstyrelsen krävs. Men länsstyrelserna får inte in några ansökningar.

I veckan åtalades en jägare i Hässleholm för att han haft en åtelkamera uppe i skogen. Alltså satt upp den intill ett lockbete för att sedan kunna kolla av kameran och se vilka djur som rört sig just där.

Brottet bedömdes som ringa eftersom risken för integritetskränkning sågs som liten utifrån den plats som kameran var placerad på och jägaren slapp något straff. Men att inte söka tillstånd skulle kunna leda till böter eller fängelse beroende på hur kameran placerats, så som lagen ser ut idag.

Och Maria Lejon på länsstyrelsen i Norrbotten är upprörd över att försäljarna inte informerar om det här.

- Det är olagligt att sätta upp de här kamerorna i skogen. Om de kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde så kan de användas för personövervakning, och då ljuger de, säger hon.

Jägarorganisationer kräver nu att åtelkameror inte ska omfattas av lagen. Men i kameraövervakningsutredningen som lämnades till regeringen förra veckan stod inget om just åtelkameror.

Och Maria Lejon på Länsstyrelsen i Norrbotten har svårt att se någon lagändring framöver.

- Jag tror att det kommer finnas fler som vill ha undantag. Risken är att vi till slut har en lag som bara är full av undantag. Hur ska man då kunna tillämpa den i någons slags tillsyn, säger Maria Lejon.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".