Vattenfall-vd väntas få lämna sin post

Vattenfalls vd Lars G Josefsson kommer att tvingas avgå. Styrelsen inledde processen med att rekrytera en ny vd redan i somras, enligt flera källor som Ekot har talat med.

Det är formellt styrelsen som utser och avsätter vd. Men Vattenfalls ägare staten, i form av regeringen, har gjort klart sin önskan om ett vd-skifte för styrelsen.

Ett skäl till regeringens missnöje är informationen kring Vattenfalls kärnkraftaffärer i Tyskland, där Ekots källor uppger att Lars G Josefsson har brustit i information till styrelsen om vidden av det juridiska ansvar som Vattenfall skulle tvingas att ta, vid en eventuell olycka vid företagets kärnkraftreaktorer i Tyskland. Styrelsen har inte heller informerat regeringen.

Styrelsen blev informerad om de ekonomiska förutsättningarna, men att Vattenfalls åtagande i praktiken innebar ett obegränsat skadeståndsansvar vid en reaktorolycka, klargjordes inte, enligt samma källor. Det ska ha kommit fram först när ägaren i form av näringsdepartementet började ställa frågor.

Regeringen är dessutom missnöjd med Lars G Josefssons och Vattenfalls bristande förmåga att föra fram Vattenfall som en spjutspets för förnybar energi, utan att det mesta kring företaget den senaste tiden har handlat om stora investeringar i kol, kärnkraft och gas.


Inger Arenander
inger.arenander@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".