Vattenfalls vd Lars G Josefsson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Vattenfalls kontrakt kan leda till konkurs

Utan att informera regeringen skrev statliga Vattenfalls vd Lars G Josefsson under ett kontrakt som innebär att Vattenfall kan bli obegränsat skadeståndsskyldigt vid en kärnkraftsolycka i Tyskland.

Vattenfalls vd Lars G Josefsson säger till Ekot att det aldrig var tal om att informera regeringen.

– Det här beslutet togs i vår styrelse. Det här var inget som var normalt att informera ägarna om, säger han.

I mars 2008 skrev Vattenfalls vd Lars G Josefsson under ett kontrakt med det tyska dotterbolaget. Enligt kontraktet blir Vattenfall skadeståndsskyldigt om det inträffar en allvarlig olycka på tyska kärnkraftverk som ägs av Vattenfallkoncernen.

Upp till ett visst belopp täcks olyckskostnaderna av försäkringar och tyska kärnkraftverk. Därefter träder Vattenfallkoncernens skyldighet in. I slutändan har Vattenfall då obegränsat skadeståndsansvar, vilket skulle kunna leda till konkurs.

Kontraktet skrevs under i Tyskland, utan att Lars G Josefsson informerade sin ägare, staten. Näringsminister Maud Olofsson säger till TV4 att det var först när regeringen ställde frågor som informationen om kontraktet kom fram.

– Vad som har skett under den här resans gång har inte vi hunnit ta reda på. Det enda vi har gjort är att säga till styrelsen att vi vill ha reda på vad ni tänker göra. För det här är ingen acceptabel ordning, säger Maud Olofsson.

Redan för två månader sedan publicerades nyheten om skadeståndsansvaret i flera medier, men Maud Olofsson säger till TT att det var först för några veckor sedan som hon fick vetskap om kontraktet.

Vattenfall vd Lars G Josefsson säger att styrelsen nu för en process för att få till ett nytt avtal, så att Vattenfall i Sverige ska slippa skadeståndsansvar om en olycka i Tyskland inträffar.

– Därför kommer vi att ändra i de legala strukturerna, så att även detta lilla hål täpps till. Då finns inte den risken alls, säger Lars G Josefsson.

Hur mycket skulle ni kunna bli skadeståndsskyldiga för då?

– Vattenfall i Sverige blir inte alls skadeståndsskyldigt, utan då är det Vattenfall i Tyskland.

Hur länge tror du att du kommer att sitta kvar som vd för Vattenfall?

– Det beror ju på styrelsen, jag står varje dag till styrelsens förfogande. Och min egen motivation naturligtvis också. Men jag kan också säga att jag har ett pensionsavtal som träder i kraft nästa år.

Så då kommer du inte att sitta så mycket länge till?

– Det får väl framtiden utvisa.

Har du styrelsens förtroende i dag?

– Det har uttalats väldigt tydligt av ordföranden.

Har du regeringens förtroende?

– Jag känner att jag har min ägares förtroende, ja, säger Vattenfalls vd Lars G Josefsson.


Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".