"Regeringen tog inte sitt ägaransvar"

Näringsminister Maud Olofsson agerar för sent och har brustit i sitt ägaransvar för Vattenfall. Det anser Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth.

– Det är klart att man blir förvånad, inte minst om det är så långtgående ansvarsregleringar. Och det här är väl ännu ett exempel på att det uppenbart finns brister i redovisningen och också insynen i Vattenfall, säger Tomas Eneroth.

– Ytterst är det faktiskt regeringens ansvar. Här har Maud Olofsson ett ansvar att ha en väl fungerande ägarstyrning, se till att man har tillräcklig information om vilka avtal som ingås. Och framför allt att snabbt agera om man upptäcker att det är saker som inte stämmer, säger han.

Och här tycker socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth att näringsministern varit för sen att agera.

Kritik riktas nu mot Vattenfalls vd Lars G Josefsson, men socialdemokraten Tomas Eneroth tycker att ansvaret faller tungt på regeringen.

– I längden kan man inte bara skylla på andra. Ytterst är det regeringen som har ett ansvar för de statliga bolagen, eftersom man är ägare. Då måste man också vara beredd att vara tydlig i ägarstyrningen och se till att man har en styrelse som fullföljer de uppdrag man har gett och framför allt se till att man har ägardirektiv som är tydliga. Här har regeringen brustit, säger Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth.


Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".