afghanistan

Tyskland och Nederländerna ökar kraven

Nederländerna hotar att dra tillbaka motsvarande drygt 250 miljoner kronor av nästa års bistånd till återuppbyggnad av Afghanistan, om inte president Hamid Karzais nya regering agerar kraftfullt mot korruptionen i landet.

Korruptionsbekämpningen i Afghanistan kommer enligt den holländske ministern för utvecklingssamarbete, Bert Koenders, att följas noga med hjälp av internationellt fastställda mätmetoder.

Det mesta av det holländska biståndet till Afghanistan går till löner till lärare och sjukvårdspersonal, och till att förbättra tillgången till vatten och elektricitet.

Och även från Tyskland skärps nu tonen mot den afghanska regeringen.

Försvarminister Karl-theodor zu Guttenberg säger att Hamid Karzais regering måsta trappa upp ansträngningarna för att få slut på kriminalitet och korruption om Tyskland ska ha fortsatt förtroende för afghanska regeringen.

Zu Guttenberg som är på sin första resa till Kabul sa också att det tyska parlamentet i december ska rösta om Tyskland ska utvidga sitt uppdrag i Afghanistan eller ej.

Innan dess vill Tyskland se tydliga signaler på en bekämpning av korruptionen och annan brottslighet.

Tidigt på torsdagsmorgonen kom rapportern om att USA:s ambassadör i Kabul, Karl Eikenberry, ska ha uppmanat president Barack Obama att inte skicka fler soldater förrän Hamid Karzai verkligen visar att han tar itu med korruptionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".