Lars G Josefsson vill inte lämna sin vd-post i Vattenfall sa han i P1-Morgon. Foto: Daniel Värjö/SR.

Vattenfalls vd vill sitta kvar trots kritik

Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson anser att turbulensen runt bolaget bygger på falsarier och halvsanningar. Det sa han i P1-morgon på fredagen.

– Det som har hänt sedan i tisdags kväll är att ett antal saker har offentliggjorts, som är falsarier baserade på halvsanningar, säger Vattenfalls vd Lars G Josefsson.

Enligt uppgifter till Ekot kommer du att tvingas avgå. Vill du sitta kvar?

– Det rör sig inte om min person. Jag sitter bara kvar så länge jag har styrelsens förtroende och känner egen motivation. Styrelsens förtroende har jag, och det är klart uttalat. Min egen motivation finns fortfaraande där också.

Varför informerade du inte näringsminister Maud Olofsson om de senaste uppgifterna om ett eventuellt skadestånd vid en kärnkraftsolycka i Tyskland?

– Vad det är frågan om här är ett avtal mellan Vattenfalls dotterbolag i Tyskland och Vattenfall AB i Sverige avseende styrningen av detta bolag. Det är inte ett avtal med tyska myndigheter, som har gjorts gällande. Vi kan varje dag säga upp det här avtalet om vi vill. Den risk som finns i avtalet är extremt liten som jag förklarade i går, säger Josefsson.

Men det finns ändå en risk?

– Men det finns en risk att solen slutar skina i morgon också. Jag vill upprepa det. Det här avtalet kan vi säga upp i dag.

Tänker ni göra det?

– Vi har bedömt att det inte är nödvändigt att göra det, eftersom risken är så oerhört liten.

Men om det inträffar en allvarlig olycka i något av era kärnkraftverk i Tyskland, täcks kostnaderna upptill ett visst belopp av försäkringar och av tyska kärnkraftverk, men utöver det blir Vattenfall skadeståndsskyldigt?

– När bolagens värde i Tyskland också har försvunnit, säger Lars G Josefsson.

Då står hela Vattenfalls framtid på spel. Då kan Vattenfall gå i konkurs?

– Detta är efter att tusentals miljarder har konsumerats redan i Tyskland, men det är denna lilla restrisk som diskuterats med och i Vattenfalls styrelse och här. Vi jobbar med och i styrelsen på att arrangera så att inte ens den risken ska finnas, säger Vattenfalls vd Lars G Josefsson.

Camilla Kvartoft, P1-morgon
camilla.kvartoft@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".