Obama i Japan.

USA på handelsoffensiv i Asien

USA:s president Obama är på sin första Asienresa. Han kommer att framföra ett bistert budskap: De asiatiska länderna måste bli mindre beroende av USA. Och USA måste få mer utbyte av handelsförbindel-serna mellan länderna.

Nu sitter Kina och USA vid samma förhandlingsbord. De två länderna bildar tillsammans den viktigaste relationen i världen i dag, säger Singapores utrikesminister George Yeo. Han framträdde vid en presskonferens vid Apec-mötet som pågår här i Singapore. Apec är en ekonomisk samarbetsorgansiation mellan 21 länder kring Stilla Havet, inklusive Kina och USA.

Kina har fått en allt starkare roll i den ekonomiska världspolitiken. Men med den allt starkare rollen följer ett allt starkare ansvar. Det hoppas i alla fall president Obama som nu har inlett sin Asienturné. Han är i Japan i dag och flyger sedan direkt till Apec-mötet i Singapore.

Och Obama har ett huvudsakligt budskap med sig till de asiatiska länderna: USA måste få mer utbyte av förbindelserna.

– Vi måste tillsammans skapa ett system för handeln där asiatiska länder är öppna för amerikansk export. Och där världen inte längre är lika beroende av USA som låntagare och konsument, sade Obama innan han steg på presidentplanet Air Force One i Washington.

Kina och USA är ekonomiska siamesiska tvillingar. Kinas jättelika tillväxt baseras i mycket på export till USA. Och USA får sina enorma behov av att låna pengar till sitt budgetunderskott från Kina.

Men utbytet sker på ojämlika villkor, anser amerikanerna. Kinas valuta hålls knuten till den amerikanska dollarn. Det gör att Kinas valuta är undervärderad. Och kinesiska varor blir omotiverat billiga i USA.

Det är nog mot den här bakgrunden man ska se de allt tydligare tecknen på att Kina överväger att forma om sin valutapolitik.

Staffan Sonning, Singapore
staffan.sonning@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".