Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Risk att 4G-nätet monopoliseras"

Publicerat fredag 13 november 2009 kl 09.42

Det finns risk för ett framtida monopol på delar av den mobila bredbandsmarknaden. Det anser flera teleoperatörer.

De är starkt kritiska mot hur Post- och telestyrelsen, PTS, vill fördela några av de bästa frekvenserna för nästa generations mobilnät, det så kallade 4G-nätet.

– För oss innebär det en påtaglig risk för en monopolisering av bredbandsmarknaden, vilket naturligtvis är till skada för konsumenterna, säger Tele 2:s bolagsjurist Stefan Backman.

Stefan Backman är en av dem som kraftigt vänder sig mot hur PTS vill fördela licenserna för att använda det så kallade 800-bandet. Det är ett frekvensband som tidigare användes för analoga tv-sändningar, men som framöver ska ge plats för snabb mobil datatrafik - 4G. Enligt PTS nuvarande förslag ska en enskild teleoperatör kunna köpa upp till två tredjedelar av det här frekvensutrymmet.

– Det gynnar den operatör som har djupast fickor. Den forna monopolisten är den enda som tycker att det här är ett bra förslag, det vill säga Telia Sonera.

– Det är det vi menar är den överhängande risken med det här. Att Telia Sonera lägger beslag även på den här resursen. 

Vd:n för Telia Sonera Mobile Networks, Tommy Ljunggren, säger till Ekot att hans företag helst skulle vilja att ett enda företag får möjlighet att köpa licenser för hela 800-bandet. Men påståendet från Tele2 om risken för en återmonopolisering av bredbandsmarknaden kallar Telia-chefen för "kraftiga överord".

Enligt flera källor kommer det troligen att bli en miljardaffär när PTS nästa höst auktionerar ut licenserna för 800-bandet. Just det här frekvensutrymmet kombinerar hög täckning med hög kapacitet, vilket gör det särskilt attraktivt för teleoperatörerna.

Enligt PTS nuvarande förslag ska minst två operatörer dela på 800-bandet, och en av dem har alltså möjlighet att köpa upp till två tredjedelar av frekvensutrymmet. Enligt Stefan Backman på Tele 2 innebär det att det kan bli ganska ointressant att betala stora pengar för den återstående tredjedelen.

– Om en operatör skulle tillåtas lägga beslag på två tredjedelar av det här bandet så kommer den operatören kunna bygga så mycket mer kostnadseffektivt än den som möjligen skulle få del av en tredjedel. Utrymmet för att kunna konkurrera med en tredjedel är synnerligen begränsat.

Om det nu ändå blir som PTS föreslår i vilken mån har Tele 2 finansiella muskler att slåss mot Telia Sonera om den här största delen av frekvensbandet?

– Tele 2 är ett bolag med goda finanser, men det finns en spelare på telekommarknaden som i skydd av ett monopol har byggt upp en väldigt stark position på marknaden. Av naturliga skäl är det väldigt svårt att slåss med en sådan spelare, säger Stefan Backman, bolagsjurist på Tele2. 

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".