Det är oklart hur länge Thaksin kommer att stanna i Kambodja. Foto: Lim Cheavutha/Scanpix.

Thailand och Kambodja i diplomatisk kris

Relationen mellan Thailand och Kambodja blir allt sämre. Detta sedan Thailands störtade och landsflyktige ledare Thaksin dykt upp i den kambodjanska huvudstaden.

Kambodjas ledare Hun Sen spelade en stilla golfrunda i dag med sin gäst, grannlandet Thailands förre ledare Thaksin Shinawatra.

Runt de båda virvlar en allt starkare politisk och diplomatisk kris, med utvisade ambassadtjänstemän, spionerianklagelser, bittra utfall, och hotet om förnyat våld mellan länderna.

Det är oklart exakt hur länge den kontroversielle Thaksin ska stanna i Kambodja, men det officiella skälet han är i Phnom Penh är att han fått jobb som ekonomisk rådgivare åt Hun Sen.

Regeringen i Bangkok misstänker att den verkliga anledningen är att Thaksin från en position geografiskt nära Thailand tänker trappa upp sin kampanj för att återta makten. Thaksin som störtades i en militärkupp 2006 har fortfarande starkt stöd, särskilt bland Thailands fattiga.

I Kambodja greps i dag en flygplatsanställd och anklagades för spioneri för att han lämnat ut uppgifter om Thaksins resplaner till thailändska myndigheter.

Senare i veckan ska thailändska rojalister med band till militären hålla en demonstration i Bangkok för att fördöma Thaksin. Samma grupperingar har under senare år varit hätska i sin kritik av Kambodja i samband med ett omtvistat tempel som ligger precis på gränsen mellan länderna. 

Tempelbråket har tidigare orsakat smärre eldstrider över gränsen, och nu finns en oro för att bråket kring Thaksin kan orsaka mer våld.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".