Stamcellsforskningen

"Ännu långt till färdigt läkemedel"

Forskare i Lund har gjort ett genombrott i stamcellsforskningen. De nya fynden visar hur och varför omogna celler utvecklas till insulinproducerande celler och betecknas som ett stort kliv framåt för stamcellsforskningen, men vägen till ett färdigt läkemedel bedöms som lång.

– Det här är viktigt för att detta klarlägger en grundläggande biologisk process i kroppen. Det är förstås väldigt spännande och användbart om man skulle vilja använda stamceller för att generera till exempel vävnader för vävnadstransplantation, säger Patrik Ernfors, professor i vävnadsbiologi vid Karolinska Institutet i Solna.

För att stamcellsforskningen skall kunna leda till nya och kanske botande behandlingar måste forskarna förstå vad som får en cell i ett foster att bli till exempel en insulinproducerande cell och det har nu forskarna i Lund gjort.

Fynden är inte bara viktiga för att hitta en botande behandling för diabetes. Den utvecklingsprocess som forskarna i Lund beskriver sker sannolikt i alla organ och den här kunskapen är en nyckel till hur man skall styra stamceller till att få en speciell funktion.

– Vi räknar med att inom en tioårsperiod ta just cellterapin om diabetes till kliniska prövningar, säger professor Henrik Semb, som leder forskargruppen i Lund.

Det villl säga på patienter?

– Absolut.

Förhoppningarna kring stamcellsforskningen är i dag lite mer realistiska än vad de var för tio år sedan, menar professor Patrik Ernfors.

– Jag tror att det är en lång väg kvar, men det finns ju stora förväntningar och det görs stora framsteg. Ett läkemedel till exempel i industrin tar ju snitt kanske mellan 12 och 14 år från upptäckten till en färdig produkt. Jag tror inte att man kan vänta sig att det kommer att gå fortare med stamceller. Det kommer att ta tid, men jag är förhoppningsfull, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".