Inte nöjd med Vattenfall.

Olofsson är missnöjd med Vattenfall

Uppdaterad: 13:00
Näringsminister Maud Olofsson (C) vill inte ha några offentliga synpunkter på om Vattenfalls vd Lars G Josefsson bör avgå. I dag upprepade Maud Olofsson sitt missnöje med företaget.

– För att det inte är tillräckligt bra. Därför att vi inte har tillräcklig lönsamhet. Därför att man inte tillräckligt ställer om i hela Europa när det gäller det förnybara och därför att man genom de här spekulationerna också skadar varumärket och det tror jag var och en ser att det är förbättringsområden som styrelsen redan nu arbetar med och som man måste arbeta med, säger Maud Olofsson.

Vilket är ägarens, statens, regeringens, ansvar för att det här missnöjet finns över huvud taget?

– Det är ju ett delat ansvar, men jag vill påpeka att ägarstyrningen och tydligheten gentemot Vattenfall var ju inte överdrivet när jag tog över som minister. Nu har vi målmedvetet sedan jag tillträdde sett till att styra upp Vattenfall genom att byta ordförande, byta styrelse, genom att tydliggöra på vilka områden vi vill se förbättringar, genom att arbeta fram en strategi för bolaget och genom att bli tydligare när det gäller kärnkraftens säkerhet. Det är en mängd områden där vi har gjort det mycket tydligare för Vattenfall.

Regeringen har sagt länge att det ska komma en ny strategi och nya ägardirektiv för Vattenfall, men de dröjer.

– Det beror på att det tar lång tid att utforma en sådan strategi. Jag tror att alla förstår att ett stort bolag som Vattenfall är ganska komplicerat och när man ska gå igenom och se vad som är meningen med Vattenfall och varför ska vi äga bolaget och vad är uppdraget så måste man på igenom hela bolaget. Det tar ju tid, säger Maud Olofsson.

Vattenfall är statligt och ett centerkrav hittills har varit att det så ska förbli, men i dag svarar Maud Olofsson otydligt på frågan hur viktigt det är att Vattenfall ägs av staten.

– Det som är viktigt att säga är att energiresurserna är en viktig resurs för en stat, men det är klart att en komplicerande faktor är att vi nu är ett stort europeiskt energibolag. Det är svårt att hantera. Om man tar inköpet av kärnkraft i Tyskland och kolkraft där som den förra regeringen gjorde så är det klart att det har komplicerat ägarfrågan, säger näringsministern.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".