Lars Westerberg
Vattenfalls styrelseordförande:

Vattenfall förstod inte risken

När Vattenfalls vd Lars G Josefsson skrev under kontraktet som innebär att Vattenfall i slutändan har ett obegränsat skadeståndsansvar förstod han inte riskerna. Det säger i dag nuvarande styrelseordföranden Lars Westerberg till Ekot. Han säger också att det inte är aktuellt att sparka vd:n men att han inom kort ska säga namnet på Lars G Josefssons efterträdare.

– Jag kan tänka mig att man inte var tillräckligt medveten om riskbilden och då vill jag betona att riskbilden egentligen är mikroskopisk. Men det finns ju en mikroskopisk risk och borde man inte ha grävt lite djupare i riskerna? Jo, det borde man kanske ha gjort, säger Westerberg.

– Det är bara det att de är så väldigt små och att även kollegerna har sådana här avtal så det gjorde att man inte grävde så djupt, säger Lars Westerberg. 

– Det var ju bara för att få in kontanterna och jag tror inte man realistiskt räknade med att det skulle vara något kärnkraftverk som skulle få problem, så att säga. Det är nog ganska orealistiskt. Och i dag är det ju helt orealistiskt eftersom de två kärnkraftverk som Vattenfall har står stilla bägge två.

Vattenfalls nuvarande styrelseordförande Lars Westerberg tillträdde sin post våren 2009, ett år efter att vd Lars G Josefsson och den dåvarande styrelsen slutit ett avtal med sitt tyska dotterbolag.

Avtalet innebar att över tio miljarder kronor som fanns låsta i det tyska bolaget kunde föras över till moderbolaget i Sverige.

Men det medförde också skyldigheter. Om det skulle inträffa en olycka vid någon av Vattenfalls tyska kärnkraftreaktorer blir inte bara det tyska bolaget, utan hela Vattenfallkoncernen obegränsat skadeståndsskyldigt. Men det förstod varken styrelsen, bolagets jurister eller vd Lars G Josefsson när kontraktet skrevs, säger Lars Westerberg.

Enligt ett dokument från det tyska miljödepartementet som Ekot tagit del av är moderbolaget skadeståndsskyldigt, men ägaren, svenska staten, har däremot inget skadeståndsansvar.

När reaktorerna i Tyskland kommer igång igen hoppas Vattenfall kunna säga upp avtalet och strukturera om så att skadeståndsansvaret stannar mycket längre ner i bolaget.

Under tiden som Vattenfall ser över sin struktur tillsammans med näringsdepartementet har Vattenfall letat efter en ny vd som kan ersätta Lars G Josefsson, säger Lars Westerberg.

– Lars Josefsson fyller 60 år nästa år och han har ett så kallat 60-årsavtal som innebär att han kan pensionera sig då och han har låtit mig förstå att han avser att utnyttja detta. Så vi har sedan i juni satt igång en sökprocess och vi är nu inne i slutfasen.

 Då har ni en kandidat? 

– Svar ja. Jag vet vem det är förstås men jag kan inte gå ut med det. 

När ska den nya vd:n tillträda?

– Vi kommer att gå ut med det här inom kort vem det är och då kan vi berätta vad planen är också men jag kan inte ta det i dag. 

Hur kommenterar du uppgifterna att Lars G Josefsson skulle få sparken redan i dag?

– Kan bara säga att det är fel. 

Har han styrelsens förtroende?

– Ja.

Ser du att han har regeringens förtroende? 

– Det får man nog fråga regeringen om är jag rädd för, säger Lars Westerberg, styrelseordförande för Vattenfall.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".