Antalet återförsäljare ska dras ned med en tredjedel, meddelar GM. Foto: Eric J. Shelton/Scanpix.

Saab minskar antalet återförsäljare

Biltillverkaren Saab både gasar och bromsar, på samma gång. Företaget återanställer nu en del av de arbetare som tvingades lämna Saab i våras. Samtidigt ska man minska antalet återförsäljare.

Samtidigt tänker Saabs framtida ägare Koenigsegg Group kraftigt minska antalet Saab-återförsäljare på den viktiga USA-marknaden.

Krisdrabbade Saab har under året kraftigt dragit ned på sin bilproduktion i Trollhättan till en takt motsvarande bara 25 000 bilar per år. Så sent som 2007 sålde Saab fem gånger så många bilar. Nu märks en viss ökning av efterfrågan, enligt Saab, och dessutom ska produktionen snart igång av bland annat den helt nya 9-5-modellen.

Redan för ett par veckor sedan blev det därför klart att Saab ska återanställa ett 40-tal av de som sades upp i våras. Nu kommer besked om ytterligare 24 återanställningar och det gläder fackklubbsordföranden Paul Åkerlund på IF Metall.

– Vi har totalt sett återanställt 65 de senaste tre veckorna, det är jätteroligt med ett steg i rätt riktning. Vi följer vår plan och det är att vi ska öka produktionstakten efter nyår. Ett led i detta är att börja plocka tillbaka folk.

Men samtidigt som Saab så sakteliga börjar trycka på gasen i fabriken så kommer beskedet att den troliga kommande ägaren, Koenigsegg Group, kraftigt vill minska antalet Saab-återförsäljare i USA.

I fjol såldes 21 342 Saab-bilar i USA som är Saabs största marknad. Men i år har Saab tappat över hälften av USA-försäljningen.

Företagets informationsdirektör Eric Geers säger till Ekot att det amerikanska återförsäljarnätverket måste passa storleken på Saabs verksamhet. Därför skickade nuvarande ägaren GM i går ut ett brev till de 218 auktoriserade Saab-återförsäljarna i USA.

Där slås det fast att Saab i framtiden ska ha kontrakt med 137 återförsäljare i landet, alltså en minskning med drygt en tredjedel. Det är framför allt återförsäljare på mindre orter som Saab väljer att inte samarbeta med i framtiden.

Fortfarande är det inte helt klart med Koenigsegg Groups köp av Saab Autmobile. Bland annat krävs positiva besked från både EU-kommissionen och svenska staten för att Saab ska få det nödvändiga miljardlånet från Europeiska investeringsbanken.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".