USA

Ingen militärdomstol för terroristledare

Uppdaterad: 20:34
USA kommer att ställa Khalil Sheikh Muhammed och fyra andra Guantánamofångar inför civil domstol i stället för i de omstridda militärdomstolarna. Muhammed anses vara hjärnan bakom 11:e septemberattackerna 2001.

Beslutet att flytta rättegången mot Khalid Sheikh Muhammed och fyra andra misstänkta för inblandning i 11:e septemberattackerna från de militära rättvisan, till den civila, bekräftas USA:s justitieminister Eric Holder på en presskonferens under fredagen.

– De som anklagas för att ha utfört 11:e septemberattackerna, kommer nu efter 8 års försening ställas inför rätta i domstol i New York. Bara några kvarter från den plats där tvillingtornen stod, sa Eric Holder bland annat.

Beslutet är en del av Obamaregeringens ambition att stänga det kontroversiella Guantanamolägret på Kuba. Den militära rättegången mot Kalid Sheikh Muhammed och de fyra andra, som inleddes förra året, avbröts sedan president Obama berättat om sin avsikt att stänga lägret och genomföra en utredning om alla de pågående rättsfallen på Guantanamo.

De fem rättsfallen, som är de första hittills i USA som direkt berör 11:e septemberattackerna, tas nu över av en åklagarkammare på Manhattan i New York. Den aktuella åklagarkammaren är den som oftast har hand om terrorfall i det amerikanska rättssystemet, och var bland annat det som utredde och åtalade den svenske medborgaren Ousamma Kassir tidigare i år.

Eric Holder sade också att han kommer instruera åklagarna att försöka få de fem misstänkta dömda till döden för sina brott.

Men beslutet får också kritik, talesmannen för en av anhörigorganisationerna för 11:e septemberoffren säger t ex till AFP att beslutet är ett fruktansvärt misstag och menar att det är fel att ge en terrorist fullt konstitutionellt rättsligt skydd.

Flera republikanska kongressledamöter menar att regeringens beslut bara försenar rättvisan för de misstänkta och att det finns stora säkerhetsrisker med att genomföra rättegången i just New York. Republikanerna tänker också försöka driva igenom lagstiftning som gör det omöjligt att förflytta Guantanamofångar till amerikansk mark.

Khalid Sheik Muhammed sa i ett förhör för två år sen att han var ansvarig för 11:e septemberoperationen från A till Ö. Han sa själv då att det erkännandet inte var ett resultat av tortyr, men det är en sen tidigare känt att han bland annat utsatts för skendränkning vid 183 tillfällen. Något som kan bli en försvårande faktor vid den kommande rättegången. Bevis som tagits fram med hjälp av tortyr är nämligen inte tillåtna i en amerikansk domstol.

Men det står nu också klart att flera andra Guantanamofångar, bland annat den som enligt anklagelserna låg bakom sprängningen av ett amerikanskt stridsfartyg i Jemen 2000, kommer att få sin sak behandlad i de omstridda militärdomstolarna.

Även den processen kommer att ta mycket lång tid och som till exempel människorättsorganisationer säkerligen kommer vara besvikna på. Flera av dem har tidigare uttryckt stark kritik mot militärdomstolarnas rättssäkerhet.


Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".