Mats Odell och Barbro Engman. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Hyresgästföreningen:

"Bra att hot om marknadshyror är borta"

Uppdaterad: 16:49
Regeringen presenterade i dag sina förslag om förändringar på hyresmarknaden. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman tycker att regeringens förslag är bra.

Det blir inga marknadshyror, men hyresgästföreningen ska framöver förhandla med både de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna.

– Jag tycker att det är bra att vi får behålla den svenska modellen, med förhandlingar och bruksvärde, och att det här innebär att hotet om marknadshyror och efterfrågepåslag nu är borta, säger Barbro Engman på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen ska förhandla både med de allmännyttiga bolagen och med de privata fastighetsägarna. Kommer det att vara lättare för er?

– Nej, det är klart att det delvis är lite svårare, därför att de nu ska förhandla på egna meriter, så att säga. Och vi ska möta dem på ett annorlunda sätt än när de kunde åka snålskjuts på de allmännyttiga hyrorna. Förhandlingar är alltid svårt, säger hon.

Från 2011 vill regeringen alltså att Hyresgästföreningen förhandlar med både de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna om hyrorna.

Dessutom föreslås en ny lag som innebär att kommunala bostadsbolag skall agera enligt affärsmässiga principer. Men det finns också en begränsning. Säljer till exempel ett bolag fastigheter och det uppstår en reavinst, får högsta halva vinsten tas ut. Men den begränsningen gäller inte om vinsten tas ut för åtgärder som främjar till exempel integrationen i bostadsområdet, eller social sammanhållning.

– Det kommer att bli mer attraktivt att investera i hyresrätter, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Att bolagen nu ska agera enligt affärsmässiga principer, vad innebär det? Blir det högre eller lägre hyror?

– Lika lite som i en förhandling på arbetsmarknaden så kan man säga vad det blir i slutändan.

Hur tror du att det kommer att påverka bolagens vilja att rusta gamla slitna lägenheter?

– Om det här blir en balanserad utveckling, tror jag att man kommer att få goda möjligheter att göra det.

Att de ska agera enligt affärsmässiga principer, vad innebär det för bolag i glesbygd, på orter där det inte finns något tryck alls?

– Det kan ju innebära att man får sänka hyrorna där. Det är självklart.

Och där det är ett väldigt högt tryck då?

– I bägge fallen är det ju en förhandling mellan hyresgästerna och fastighetsägaren, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Anledningen till att regeringen vill göra om regelverket på hyresmarknaden handlar till viss del om att man tror att de nuvarande svenska reglerna strider mot EU:s regler.

Stellan Lundström, som är professor i fastighetsekonomi på KTH i Stockholm, tror inte att regeringens förslag leder till dramatiska förändringar, men att hyrorna på lite längre sikt kan komma att pressas uppåt.

– Den praktiska konsekvensen och den stora förändringen handlar om att de kommunala bostadsbolagen inte längre ska vara hyresledande. Man ska se på hela marknaden i beståndet. Och då kommer det att bli lite friare för de privata och även för de kommunala att sätta hyror, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi.


Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".