Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Klimatmötet i Köpenhamn

Oppositionen manar Reinfeldt till offensiv

"Ta initiativet, Reinfeldt!"

Regeringen får nu kritik också av den rödgröna oppositionen för att alltför tidigt ha skruvat ner förväntningarna på det stora klimatmötet i Köpenhamn. Ekot har tidigare berättat att flera svenska miljöorganisationer tycker att statsminster Fredrik Reinfeldt har varit för snabb att ge upp hoppet om ett ambitiöst klimatavtal.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att Fredrik Reinfeldt spelar ner förväntningarna inför mötet. Det är ett mycket konstigt sätt att gå in i en förhandling med attityden "det kommer att gå åt skogen", säger Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet.

Problemen inför klimatmötet i Köpenhamn hopar sig. Först stod det klart att USA inte kommer att skriva under något detaljerat klimatavtal.

Sedan kom statsminister Fredrik Reinfeldt hem från Indien utan några framgångar att redovisa från sina möten där.

Men den politiska oppositionen uppmanar nu regeringen, som ordförande i EU, att våga ta initiativ och gå före, oavsett vad andra länder gör.

– Vi har byggt upp vårt ekonomiska välstånd på det som nu förstör klimatet. Det är vi som ska ta kostnaden för att rätta till det här problemet. Det är vi som måste ta kostnaden också för annars kommer det inte att lyckas, säger Maria Wetterstrand.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterade idag flera gemensamma förslag för klimatet.

Bland annat vill oppositionen se en internationell avgift på utsläpp från flyg och sjöfart. En sådan avgift skulle kunna ge mellan 200 och 300 miljarder euro per år och de pengarna skulle kunna användas för att betala utvecklingsländernas utsläppsminskningar.

Oppositionen tycker alltså att det är alldeles för tidigt att ge upp hoppet om att ett ambitiöst klimatavtal ska bli verklighet i Köpenhamn.

Men i övrigt är till och med Vänsterpartiledaren Lars Ohly ganska nöjd med statsministerns engagemang i miljöfrågorna.

– Jag tror att det finns en ärlighet hos honom, en lite nyvaknad ärlighet, och den gör också att Sverige, även om vi är kritiska, fortfarande spelar en roll i förgrunden inför klimattoppmötet. Och det ska vi vara stolta över. Men Reinfeldt borde också vara glad och stolt över att han har en opposition som är beredd att hjälpa honom att gå ännu längre, säger Lars Ohly.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".