Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU: Polska bönder får en miljard

Publicerat lördag 14 november 2009 kl 11.44
Eskil Erlandsson.

EU:s jordbruksministrar väntas på sitt möte i Bryssel nästa vecka säga ja till att polska bönder ska få en miljard kronor extra i statsstöd.

Stödet är till för att bönderna ska kunna köpa mer mark och på sätt förändra antalet gårdar till färre och större.

Förslaget bryter mot EU:s regler för statsstöd men är ändå försvarbart anser Eskil Erlandsson, jordbruksminister för EU:s ordförandeland Sverige.

– I Polen finns väldigt många små jordbruksföretag med väldigt små arealer, det vill man nu rationalisera så att de blir något större och därmed något mer lönsamma.

Men egentligen är Sverige emot den här typen av stöd?

– Principiellt säger jag att detta är fel, men nu är det exceptionella omständigheter med de mycket små jordbruksföretag som finns där. De behöver större areal för att bli bärkraftiga för att kunna producera bra livsmedel och samtidigt försörja de människor som är verksamma i branschen, säger Eskil Erlandsson till Ekot.

Meningen är att polska staten under tre års tid ska få betala ut sammanlagt en miljard svenska kronor till de polska bönderna. Pengarna ska användas till markköp så att de små olönsamma polska jordbruken ska kunna bli större.

Ett genomsnittligt polskt jordbruk är i dag ungefär lika stort som tolv fotbollsplaner. Ett genomsnittligt svenskt jordbruk är 20 gånger större.

De små storlekarna på jordbruken förklarar också varför antalet polska jordbrukare är så stort. 2007 fanns det en miljon åttahundratusen jordbruk i Polen.

Får Polen igenom sitt förslag kan liknande krav komma från tre andra länder med många och små jordbruk. Det handlar om Ungern, Lettland och Litauen.

För att förslaget ska gå igenom krävs enhällighet. Det får alltså inte vara ett enda land som röstar nej till förslaget.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".