Blir världens tredje största flygbolag. Foto: Dunham/Scanpix.

Storaffär när flygbolag går samman

Brittiska flygbolaget British Airways och spanska Iberia meddelade i dag att de planerar att gå ihop.

Blir det ett starkare bolag om man slår ihop två flygbolag till ett. Ja, det hoppas i varje fall British Airways och Iberia, två förlusttyngda bolag som har haft svårt att klara sig i konkurrensen under lågkonjunkturen. Men British Airways vd Willie Walsh tror att det sammanslagna bolaget kommer att bli mer konkurrenskraftigt

Enligt planerna kommer sammanslagningen att innebära rationaliseringsvinster på över fyra miljarder kronor per år. Det brittiska fackförbundet Unite som redan innan sammanslagningen blev känd har hotat med strejk dagarna före jul säger till BBC att man oroar sig över kraftiga personalminskningar men Mick Rix från ett annat fackförbund, GMB, gör tummen upp.

British Airways och Iberia blir tillsammans världens tredje största flygbolag och eftersom bolagen delvis har satsat på olika delar av världen kommer deras linjenät att komplettera varandra. Bolagen kommer också att behålla sina varumärken.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".