Propositionen är försenad för att partierna är oense om vilka regler som ska gälla för vilka båtar. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Oenighet kring regler om sjöfylleri

Regeringspartierna har svårt att enas om reglerna kring ett förbud mot sjöfylleri. En proposition skulle ha kommit i november, men nu kan den dröja till i vår.

Orsaken är att moderaterna vill undanta större båtar från reglerna än de andra partierna, vilket betyder att fler båtförare skulle kunna ta sig en sup.

Regeringspartierna är i princip överens om att göra det straffbart att köra en fritidsbåt om man har minst 0,2 promille alkohol i blodet, alltså samma gräns som för rattfylleri. Regeringens förslag, eller proposition, skulle ha kommit nu i november. Men regeringspartierna förhandlar fortfarande om detaljerna i förslaget, erfar Ekot.

Stridsfrågan är hur stora undantagen ska vara. Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna har velat att alla båtar över sju meter ska omfattas av reglerna, liksom mindre båtar som kan göra minst sju knop. Moderaterna har i stället föreslagit att alla båtar över tolv meter ska omfattas, och dessutom velat ha en klart högre hastighetsgräns för vilka mindre båtar som reglerna ska gälla för.

Eftersom det finns en ungefär 300 000 motorbåtar med minst tio hästars motor, eller som man kan sova över i, skulle tiotusentals fler båtar kunna undantas med moderaternas förslag. Det är de andra partierna kritiska till.

Partiernas statssekretare som ska lösa problem och sitter direkt under statsminister Reinfeldt har diskuterat frågan. En kompromiss är nu ändå på gång. Enligt uppgift till Ekot innebär den att reglerna om sjöfylleri skulle omfatta alla båtar som är minst nio-tio meter långa.

För mindre båtar tippar Ekots källor att reglerna bara kommer gälla för de som kan göra 15 knop, alltså mer än dubbelt så fort som de tre mindre partiernas ursprungsförslag. Men gränserna kan ändras eftersom förhandlingarna inte är klara än.

Partierna måste komma överens snart om de först ska skicka ut förslaget på remiss och sedan få fram en proposition senast i mars. Det är en förutsättning om reglerna ska gälla från 1:a juli nästa år.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".