1 av 3
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 3
Lars Westerberg
3 av 3
Missnöjd med Vattenfall.
Vattenfalls styrelseordförande:

Vattenfalls vd förstod inte risken

När Vattenfalls vd Lars G Josefsson skrev under kontraktet som innebär att Vattenfall i slutändan har ett obegränsat skadeståndsansvar förstod han inte riskerna.

Det säger i dag nuvarande styrelseordföranden Lars Westerberg till Ekot. Han säger också att det inte är aktuellt att sparka vd:n men att han inom kort ska säga namnet på Lars G Josefssons efterträdare.

När Vattenfalls vd Lars G Josefsson skrev under kontraktet som innebär att Vattenfall i slutändan har ett obegränsat skadeståndsansvar förstod han inte riskerna. Det säger i dag nuvarande styrelseordföranden Lars Westerberg, som menar att Vattenfallledningen borde ha tagit reda på mer innan man skrev på.

– Ja det kan man väl säga att det borde man ha kollat. Men man förstår möjligtvis att man inte kollade eftersom det här är vanligt i Tyskland. Alla våra kolleger har också sådana här avtal. Men det är klart att i efterhand kan man säga att man borde ha kollat.

– Jag tror inte, jag var ju inte med, men jag tror inte att man riktigt hade insett att det överhuvudtaget fanns någon risk.

Vattenfalls nuvarande styrelseordförande Lars Westerberg tillträdde sin post våren 2008, ett år efter att vd Lars G Josefsson och den dåvarande styrelsen gått in i ett avtal med sitt tyska dotterbolag. Avtalet innebar att över tio miljarder kronor som fanns låsta i det tyska bolaget kunde föras över till moderbolaget i Sverige. Men det medförde också skyldigheter.

Om det skulle inträffa en olycka vid någon av Vattenfalls tyska kärnkraftreaktorer har inte bara det tyska bolaget, utan hela Vattenfallkoncernen obegränsat skadeståndsansvar. Men det förstod alltså varken styrelsen eller vd Lars G Josefsson när kontraktet skrevs.

Det finns alltså en risk att Vattenfall skulle bli tvingat betala stora summor pengar vid en olycka i Tyskland, säger Lars Westerberg.

– Då vill jag betona att riskbilden egentligen är mikroskopisk. Men det finns ju en mikroskopisk risk och den har vi sedan så småningom blivit varse dels genom internt arbete och även via tips från näringsdepartementet, säger Lars Westerberg.

Senaste veckan har regeringen och framför allt näringsminister Maud Olofsson riktat skarp kritik till att Vattenfall låtit bli att informera regeringen. Hon är fortfarande missnöjd med att Vattenfall ingått avtalet i Tyskland.

– Och så småningom har vi fått information bekräftad från Vattenfall att man är ansvarig för kärnkraftsolyckor i Tyskland och det är inte acceptabelt. Vi skulle inte ha godkänt ett sådant avtal om vi hade vetat det.

Det har framkommit och det har bolagets vd också sagt att i Tyskland gäller sådana villkor för skadestånd att man är obegränsat ansvarig om man är verksam, köper reaktorer och driver reaktorer i Tyskland.

Varför är det okänt för regeringen?

– Det är inte okänt för regeringen vilken lagstiftning som finns i Tyskland. Det stora felet begicks när Björn Rosengren och den förra regeringen köpte kärnkraften i Tyskland för man visste ju vilka risker det var. Men det som har hänt är ju att man gjort en förändring i bolaget som gör att man får det fulla ansvaret och det har man inte analyserat tillräckligt och man har i och med det inte heller gett den informationen till regeringen. Och därför har vi sagt till bolaget nu att ni msåte se över hur detta ser ut och ni måste komma med ett förslag till förändring.

Näringsdepartementet har ju en egen representant i Vattenfalls styrelse. Varför har den representanten inte larmat?

– Därför att när man har presenterat det här prospektet för styrelsen, och det säger ju vd själv också, så har man inte haft kunskap om de fulla konsekvenserna.

Styrelsens ordförande Lars Westerberg har sagt i ett pressmeddelande att det gränsar till förtal att försöka göra gällande att vd fört styrelsen och ägarna bakom ljuset. Hur ser du på det uttalandet?

– Du får väl ställa den frågan till Lars Westerberg. Jag har inte sett det.

Han skickade ut det efter ditt första framträdande, att styrelsen inte är förd bakom ljuset och att styrelsen har fått information och så vidare.

– Ja styrelsen har fått information men det säger ju Lars G Josefsson i dag också att de fulla konsekvenserna av det här avtalet var man inte klar över. Och det är ju det som vi har fått fram under den här processen, säger Maud Olofsson.

Samtidigt arbetar Vattenfall med att utse en ny vd. Men styrelsen har fullt förtroende för Lars G Josefsson. Att han får en efterträdare beror på att Lars G Josefsson går i pension nästa år. Styrelseordförande Lars Westerberg har redan en vd-kandidat klar.

- Vi kommer att gå ut med vem det är inom kort och då kan vi berätta vad planen är också men jag kan inte ta det i dag, säger Lars Westerberg, ordförande i Vattenfall.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista