Mer lärarledd undervisning.

För lite undervisning på högskolor

Åtta timmar i snitt i föreläsningssalen för samhällsvetarstudenter. Det visar en ny undersökning. För lite, säger fackförbundet Jusek och student- organisationen Sveriges förenade studentkårer.

Olli Hakala läser juridik på Stockholms universitet och han säger att han skulle lära sig mer om han fick mer undervisning säger han.

– Den här veckan hade vi fyra stycken tvåtimmarspass. Man ser helst att det skulle vara mer undervisning men det är givetvis en kostnadsfråga. Det måste man inse.

Varför vill du ha mer undervisning?

– För min egna personliga del så måste jag säga att det är så jag lär mig bäst.

Studenter på landets högskolor som läser samhällsvetenskapliga ämnen får undervisning i snitt åtta timmar i veckan. Det visar en undersökning som fackförbundet Jusek gjort bland sina medlemmar.

Eftersom en högskoletimme är lika med 45 minuter så innebär det sex timmar av föreläsningar och seminarier i veckan.

Louise Adelborg är vd för fackförbundet Jusek och hon tycker att det här är orimligt.

– Det är fullständigt orimligt att begära att studenter ska kunna klara sina studier på en hög kvalificerad nivå utan att få stöd i form av bra och god undervisning.

På högskoleverket så mäter man inte hur många undervisningstimmar varje student får i veckan eftersom det är upp till högskolorna själva att fördela de pengar som de får av staten.

Högskolorna behöver alltså inte redovisa hur mycket av pengarna som de lägger på undervisning eftersom det inte finns några krav i lagen på hur många timmar man har rätt till undervisning som student på en högskola eller ett universitet.

2007 gav regeringen mer pengar till samhällsvetenskapliga ämnen, 1 300 kronor extra per student och år. I dag får en högskola sammanlagt 39 000 kronor per student och år för att bedriva undervisning inom samhällsvetenskapliga ämnen.

Men de extrapengarna som regeringen ville skulle gå till ökad lärartäthet har inte gått till mer undervisning enligt studentorganisationen Sveriges förenade studentkårer.

Klas-Herman Lundgren är ordförande för Sveriges förenade studentkårer och han säger att det skulle behövas flera miljarder i extra resurser till högskolan.

– Den lärarledda tiden på många samhällsvetenskapliga, humanistiska utbildningar är fortfarande väldigt låg. Det är nere på skräckexempel på fem timmar i veckan. Vi ser inte att pengarna har hjälpt. Det kanske har lindrat urholkningen lite men vi ser det som absolut nödvändigt att man skulle behöva skjuta till antagligen storleksordningen några miljarder för att rätta till de här problemen. Det är utifrån de undersökningar som gjorts av bland annat högskoleverket och så vidare, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".