1 av 2
Vattnet kan vara flera miljarder år gammalt. Foto: Scanpix.
2 av 2
Platsen där raketen slog ned, cirka tio sekunder efter nedslaget. Foto: Nasa/Scanpix.
Genombrott i rymdforskning

Bevisat att vatten finns på månen

För första gången någonsin finns det bevis för det efter att den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa har analyserat data från den våldsamma kraschen rymdforskare skapade då en raket och en satellit krockade med månens baksida.

– De här mätningarna är väldigt tydliga. Det är trevligt på det sättet att man kan vara helt säker på att vi ser vatten, säger Urban Frisk, astronom och forskare på svenska Rymdbolaget.

Vad ger det här rymdforskningen, att vi nu vet att det finns vatten på månen?

– Det är en pusselbit till hur planetsystemet har skapats och hur månen har blivit till. Jag kan tro att man kan förväntas dra nytta av det när det gäller att förstå vad jordens vatten kommer ifrån.

Flera hundra ton stoff, och vatten har det alltså visat sig, rördes upp i ett moln som sträckte sig en mil över månens yta, när först en raket och sedan en satellit slog ner i en krater förra månaden. Stoff som inte sett solens ljus på flera miljarder år.

Hur mycket vatten det finns är för tidigt att säga men hoppet ökar från amerikanskt håll om en permanent bas på månen. Medan forskare som Urban Frisk hoppas att vattnet som slog upp som en plym från månmarken ska leda till att vi kommer närmare svaret på gåtan varifrån både vårt eget vatten och månens vatten faktiskt kommer ifrån.

– Det är så väldigt kallt på månytan så den övergår inte i gas. Den kan finnas kvar som is hur länge som helst.

Så det där vattnet kan vara miljarder år gammalt?


– Ja, det är säkert flera miljarder år gammalt. Det beror på när det senaste vattentillskottet kom ner, säger Urban Frisk, Rymdbolaget.


Katarina Helmerson

katarina.helmerson@sr.se

Fakta om månen

Gravitationen är ungefär 1/6 av jordens. Släpper man en sten på månen faller den mycket långsammare.
Temperaturen på månen kan variera mellan -173 och +127 grader.
Man tror att månen kom till då jorden kolliderade med en större himlakropp 4.6 miljarder år sedan. En del av stoftet hamnade i omlopp runt jorden. Detta stoft blev senare månen.

Källa: Nasa

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".