Allt fler tamiler får återvända hem

Det är nu ett halvår sedan som militären i Sri Lanka besegrade de tamilska tigrarna. President Mahinda Rajapaksa lovade då att minst 80 procent av de runt 300 000 tamilerna som sattes i läger vid krigsslutet skulle vara tillbaka i sina hembyar nu. Men så har det inte blivit.

Det har i sin tur fått både FN och EU att reagera. Sverige som ordförande land i EU har försökt trycka på för att Sri Lanka ska släppa fler ur lägren och utrikesminister Carl Bildt tog häromdagen upp frågan med Indien.

– Vi har ett betydande engagemang i Frågan. Jag var i New Delhi här om dagen och förde rätt omfattande samtal om Sri Lanka-frågan. Indien har nu en mycket strak och relativt diskret roll när det gäller att föra utvecklingen framåt. Det har vi en ganska nära dialog med Indien om.

Sri Lanka har nu lovat att 80 000 av tamilerna i lägren ska få återvända hem de kommande veckorna, vilket fick det svenska biståndsorganet Sida att lova att 13 miljoner kronor skulle betalas ut till de hemvändade flyktingarna.

Men för de flyktingar, fortfarande runt 200 000 som hålls i lägren kommer endast livsuppehållande insatser att bekostas för att Sida inte vill bidra till att flyktinglägren permanentas.

Några av de tamiler som lyckats fly från lägren beskriver en vardag där fylld av problem, med diarréer, lite och dålig mat och öppna avloppsdiken som både stinker och är grogrund för sjukdomsalstrande myggor.

Under hela juni och juli var det extremt i lägren med sandstormar varje dag och nu under monsunregnen har flera läger översvämmats.

Det som kan ha fått Sri Lankas regeringen att skynda på frisläppandet är EU: s tveksamheter att förlänga det förmånliga handelsavtalet GSP+. I en rapport föreskrev EU att Sri Lanka inte levde upp till kraven om mänskliga rättigheter och krävde en förbättring.

Inom några månader ska beslutet tas om Sri Lanka ska fortsätta att få det förmånliga handelsavtalet eller ej. Carl Bildt menar att EU:s ökade krav har gett resultat.

– Sedan i början av oktober är det en betydligt snabbare takt som de släpper de från lägren än vad de var tidigare. Det skedde väldigt lite och vi var missnöjda med dem rätt länge. Men som ett resultat av måhända vårt starka tryck har vi sett en förändring under den senaste månaden.

– Sedan återstår det att se om detta är ihålligt, om detta är tillräckligt. Men en förändring har utan tvekan inträffat, säger Carl Bildt.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".