Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler liv kan räddas med hjärtmassage

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 03.00
Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Personer som drabbas av hjärtstopp kan räddas med enbart hjärtmassage. Mun-mot-mun-metoden är inte alltid nödvändig, visar ny svensk forskning som i helgen presenterades på en kongress i USA.

Forskaren Katarina Bohm, som står bakom den nya studien, tror att fler människor kommer att vilja hjälpa till i akuta fall innan ambulans har anlänt.

– Vi vet att många tvekar till att påbörja hjärt-lungräddning som innefattar mun-mot-mun-inblåsningar. Dels är det väldigt komplicerat att utföra de här inblåsningarna och dels så har man betänkligheter inför att det kan vara obehagligt.

Forskarna vid Södersjukhuset i samarbete med SOS Alarm har granskat 1 700 fall av hjärtstopp i Sverige. Det är fall där privatpersoner gjort en första insats med hjärt-lungräddning i väntan på att ambulansen ska komma fram.

Sedan tidigare har det funnits en vetskap om att enbart hjärtmassage utan mun-mot-mun-metoden kan rädda liv. Larmoperatörer vid 112 ger mycket riktigt också olika instruktioner till personer som larmar, beroende på situationen.

Men det är först nu som forskare kunnat visa på resultat av de olika instruktionerna som ges till privatpersoner. Studien, som presenterades i går vid en hjärtkongress i Orlando i Florida, visar att chansen för att överleva hjärtstopp är lika stor med enbart hjärtmassage som med traditionell hjärt-lungräddning, det vill säga både hjärtmassage och konstgjord andning.

Enligt Katarina Bohm kan den nya studien leda till att fler blir villiga att hjälpa till om någon drabbas av hjärtstopp.

– De här instruktionerna går mycket snabbare och är också enklare att ge och förstå för den som ska ta emot dem. Detta kan innebära att fler kanske vill ge den här behandlingen och det kan komma igång fortare. Det här kan förstås betyda att fler personer som får hjärtstopp får behandling och på det söttet så skulle fler kunna räddas till livet.

När en människa drabbas av hjärtstopp så finns det en viss reserv av syre kvar i kroppen. Det som hjärtmassagen gör då är att få igång cirkulationen, detta utan själva mun-mot-mun-behandlingen.

Det har tidigare presenterats liknande studier från andra länder. En studie från USA till exempel visade för några år sedan att enbart hjärtkompressioner till och med räddade fler liv än den traditionella hjärt-lungräddningen.

Den svenska studien, tillsammans med mer kommande forskning på området kan i framtiden leda till förändringar, säger Katarina Bohm.

– De här resultaten kan leda till att internationella riktlinjer förändras mot tyngdpunkt på bara kompressioner. Det är det som återstår att se, säger doktoranden Katarina Bohm vid Södersjukhuset i Stockholm.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".