Khalid Sheik Mohammed. Foto: Scanpix.
Efter Vita Husets besked

11/9-rättegång i New York väcker känslor

Reaktionerna är starka i USA på att Khalid Sheik Mohammed och fyra andra fångar som anklagas för 11:e septemberattackerna nu ska ställas inför civil domstol i New York, i stället för militärdomstol.

I höstblåstens New York är de som jag talar med på överens om att det är bra att de fem guanstanamofångar som anklagas för inblandning i 11:e septemberattackerna ställs inför rätta här eftersom det var här attackerna genomfördes. En civil domstol låter mer ordnad än en militär, säger Gabe.

Men även om huvudkritiken från många människorättsorganisationer mot militärrättegångarna på Guantánamo har varit bristande rättssäkerhet så är det få av de jag pratar med på gatan som tror att rättegångarna i New York kommer bli totalt rättvisa:

– De skulle bli korsfästa här, om folk fick tag på dem här, de kommer därför bli svårt att få att till en rättvis rättegång säger Dianne Greene i New York.

James tycker att det finns ingen plats på hela jorden där en rättegång för en sån här sak skulle kunna bli helt rättvis. Det är dock en sak som justitieminister Eric Holder, som fattade beslutet, uppenbarligen är övertygad om är möjligt.

Och en lite bekymrad polischef i New York Ray Kelly erkände att det kommer kräva ett stort och ansträngande säkerhetsarbete för den redan hårt pressade New York-polisen när rättegången väl inleds, medan borgmästaren Michael Bloomberg helt välkomnade beslutet.

Minnet av 11:e septemberattackerna väcker fortfarande mycket starka känslor i New York och till och med i det annars så politiskt liberala Manhattan så ser många gärna att de anklagade döms till döden:

– Jag skulle inte bli förvånad om dom får dödsstraff. De hade faktiskt ihjäl 3 000 människor.

När rättegångarna kan inledas är inte klart i nuläget.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".