1 av 2
Brittiska soldater i Basra, sydost om Bagdad. Arkivbild: Nabil al-Jurani/Scanpix.
2 av 2
Det är inte första gången brittiska soldater anklagas för övergrepp. Liknande incidenter rapporterades 2005. Foto: Scanpix.

Brittisk utredning om tortyr av irakier

Brittiska försvarsdepartementet har startat en utredning av anklagelser om att brittiska soldater torterat och våldtagit civila irakier.

Independent uppgav att 33 fall av misstänkta övergrepp rapporterats, inklusive uppgifter om våldtäkt, tortyr och fysiska övergrepp. Utredningen startar efter artikelns avslöjande. Advokater som representerar irakierna tog kontakt med Storbritanniens utrikesdepartement i förra veckan.

Enligt tidningen har civila uppgett att brittiska soldater kopierat sexuella och fysiska övergrepp från bilder tagna i det ökända amerikanska Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad.

Brittiska BBC skriver att övergreppen bland annat gäller en våldtäkt mot en 16-årig pojke, där brittiska soldater var förövare, 2003. Andra fall handlar bland annat om en utredning om en person som dött i brittiskt förvar samt fall av sexuell förnedring.

Biträdande försvarsministern i Storbritannien säger nu att "formella utredningar måste göras utan att några domar uttalas i förväg".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".