1 av 2
Också småföretagare i Singapore räknar med att göra affärer med hjälp av Obama. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.
2 av 2
Vid besöket i Japan mötte Obama också Japans kejsare.

Obama lovar engagemang i Asien

Uppdaterad: 10:25
I dag togs de första stegen mot vad som skulle kunna bli världens största frihandelsområde. Inviten kommer från USA i samband med president Barack Obamas besök i Asien.

USA är berett att förena sig med de övriga länderna och försöka bygga upp ett jättelikt frihandelsområde där alla länderna kring Stilla havet är med. Det sa USA:s chefsförhandlare i handelsfrågor, Ron Kirk när han i morse talade inför industriledare från Stilla havsländerna under Apec-mötet i Singapore.

– Jag är särskilt glad att kunna berätta att president Obama i morse i Japan har meddelat att USA kommer att engagera sig i frågan om ett frihandelsområde i Stilla havsregionen, sa Ron Kirk och möttes av kraftiga applåder från industriledarna.

De 21 länderna kring Stilla Havet representerar i dag ungefär hälften av världens samlade produktion och hälften av världens handel.

Egentligen skulle Obama ha framfört budskapet själv i ett tal här i Singapore, men han blev försenad på grund av dödsskjutningarna på militärbasen Fort Hood i Texas för en dryg vecka sedan. Obama ledde bland annat en minnesceremoni för offren häromdagen.  

Den organisation som Obama vill bygga på finns redan. Men den är mycket liten. Trans Pacific Partnership, eller TPP betyder ungefär Stilla havssamarbetet. Det är en frihandelsorganisation med hittills bara fyra länder: Brunei, Chile, Nya Zeeland och Singapore. Men både Australien och Vietnam uppges redan förhandla om att gå med.

Obama försöker nu alltså ändra på bilden av sig själv som mindre frihandelsvänlig än sin företrädare, George Bush. Och det är ingen lätt förvandling.

Många kongressledamöter i hans eget demokratiska parti varnar för att frihandel med Asien innebär att amerikanska jobb försvinner över Stilla havet.

Det finns också ett starkt motstånd bland de amerikanska fackföreningarna av samma anledning. Fackföreningarna har drivit fram nya skyddstullar på bland annat kinesiska bildäck och stålrör. Chefsförhandlaren Ron Kirk antydde att det inte är en lätt inrikespolitisk resa som ska inledas.

– Arbetet med ett frihandelsområde ska göras i tät kontakt med kongressen och berörda parter därhemma, sa Ron Kirk.

Men han underströk också vad Obama säger är det amerikanska målet. Och det är ett bistert budskap för många av länderna kring Stilla Havet:

– USA måste konsumera mindre och och exportera mer. Länder med överskott i sin handel måste få fart på sin inhemska konsumtion och köpa mer från USA, sa Ron Kirk och menade inte minst Kina.

Staffan Sonning, Singapore
staffan.sonning@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".