Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Asylsökande barns rätt ska utredas

Har lyssnat på kritik.

Migrationsverket ska kartlägga hur utlänningslagens skrivning om synnerligen ömmande omständigheter tillämpas när det gäller barn. Det skriver migrationsminister Tobias Billström i dag på Svenska Dagbladets Brännpunkt.

Därmed går han de kritiker av den nya utlänningslagen som finns i den egna alliansen till mötes.

Såväl folkpartister som kristdemokrater har flera gånger fört fram krav på att lagen måste formuleras om för att barnet bästa ska väga tyngre i asylprocessen. Enligt flera kritiker innebär skrivningen om synnerligen ömmande omständigheter att det har blivit svårare att få uppehållstillstånd i Sverige.

Skulle det visa sig att lagen tillämpas och tolkas snävare än vad som var avsett måste bestämmelserna ändras, skriver Tobias Billström i SvD.

Det var i samband med att den nya utlänningslagen infördes 2006 som begreppet humanitära skäl ersattes med skrivningen särskilt ömmande omständigheter.

Tanken är att dessa omständigheter i undantagsfall ska kunna leda till uppehållstillstånd när det inte finns några skyddsgrunder men där man i en samlad bedömning ger uppehållstillstånd efter att ha tagit hänsyn till framförallt den asylsökandes hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet.

Begreppet synnerligen ömmande omständigheter har blivit särskilt uppmärksammat på senare tid i samband med att de apatiska barnen har blivit allt fler och att flera av dem har fått utvisningsbeslut trots att de är i stort behov av vård.

Men för att få uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter måste den fysiska eller psykiska sjukdomen vara livshotande och den vård som kan ges i Sverige måste leda till förbättring. Att vården kan antas vara bättre i Sverige än i hemlandet är inte ett tillräckligt skäl för att bevilja uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".