Kinas efterfrågan gynnar metallindustri

Priserna på koppar, zink, bly och järnmalm har skjutit i höjden i år. Det beror främst på Kinas stora glupska efterfrågan på metaller till sin industri. Frågan är om det kommer att hålla i sig.

En av världens mest ansedda råvaruanalytiker Jim Lennon tror att de goda tiderna kommer att fortsätta åtminstone under nästa år. Men Jesse Jiang, vd för det kinesiska analysföretaget Antaike, är mer pessimistisk och menar att importen från storkonsumenten Kina nästa år minskar kraftigt.

– Den ovanligt stora importen av koppar i år är tillfällig och beror bland annat på att många spekulanter passade på att investera i koppar när priset var lågt i början av året, säger analytikern Jesse Jiang som spår ett kineiskt importras på över 50 procent nästa år.

Men det här är inget som av de ledande råvaruanalytikerna i världen, Jim Lennon från Londonfirman Macquarie Securities, håller med om. På kort visit i Stockholm säger han att kineserna räknar lågt för att säljarna inte ska kunna höja priset - det hör till spelet.

Fallande metallpriser fram till för knappt ett år sedan innebar att mycket produktion lades ned. Men sedan dess har priserna dragit i väg - kopparpriset har fördubblats.

– Koppar- och järnmalmindustrin går åter för fullt, säger Jim Lennon.

När krisen slog för ett år sedan trodde ingen att gruv- och metallindustrin skulle kunna hålla farten uppe. Det har gått tack vare att efterfrågan från Kina ökat så kraftigt. Kina fyllde ett gap när många länder var i kris, säger Jim Lennon som tror att kopparpriset kommer att fortsätta att stiga också nästa år.

Den svenska gruvjätten Boliden ska expandera sin gruva i Aitik utanför Gällivare för kopparutvinning. Och utsikterna för Aitik är ovanligt ljusa.

– Smältverk finns det gott om i Kina bland annat, men fortfarande är det brist på just koppargruvor, säger Jim Lennon.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".