Hjälporganisationer lämnar Tchad

Sex hjälporganisationer avbryter sin verksamhet i östra Tchad, efter att en biståndsarbetare mördats och ytterligare en har kidnappats. Det uppger representanter för FN.

Enligt Elisabeth Byrs, talesperson för FN-organet Ocha har fem enskilda organisationer samt Internationella Rödakorskommittén tillfälligt avbrutit aktiviteterna i östra delen av landet.

Tusentals människor är enligt FN beroende av hjälporganisationerna. Många har flytt från konflikten i den angränsande Darfur-provinsen i Sudan eller blivit utsatta av rebellgrupper i Tchad.

Det förekommer också omfattande banditverksamhet som skadar det humanitära hjälparbetet, säger talespersonen för FN-organet. 

Samtidigt krävde den tchadiske generalen Oki Dagache att hjälporganisationerna skulle meddela resplaner i förväg och sa att de "agerade riskfyllt".

Biståndsorganisationerna har vägrat berätta om sin verksamhet, eftersom de befarar att informationen kan komma att utnyttjas av kriminella grupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".