Vattenfall

Styrelsen har länge känt till tyskt avtal

Vattenfalls styrelse med representanter från regeringen fick redan i juni 2008 information om det tyska avtal som gör att Vattenfall blir ekonomiskt ansvarig vid en kärnkraftsolycka i Tyskland. Det hävdar en centralt placerad källa för Ekot.

I över 20 år har företag som driver kärnkraftsverk i Tyskland haft ett obegränsat ekonomiskt ansvar om en större olycka inträffar. De två kärnkraftsverk som ägs av Vattenfall i Tyskland drivs formellt av dotterbolaget Vattenfall Europe AG. Fram till juni förra året var det dotterbolaget som var ekonomiskt ansvarigt om något hände.

I juni förra året gick så Vattenfall med på att det svenska moderbolaget skulle ta över det här ansvaret om pengarna i dotterbolaget inte skulle räcka till. Vid en riktigt stor olycka skulle det kunna innebära en konkurs. I går var näringsminister Maud Olofsson mycket kritisk så här sa hon till Ekot.

– Det som har hänt är att man har gjort en förändring i bolaget som gör att man får det fulla ansvaret. Det har man inte analyserat tillräckligt och man har genom det inte heller gett tillräcklig information till regeringen.

Men en centralt placerad källa säger till Ekot att Vattenfalls styrelse fick full information om vad avtalet innebar. Det var alltså tydligt för styrelsen att Vattenfall hade obegränsat ansvar. Med på styrelsemötet var också en representant för näringsdepartementet.

Dessutom har näringsdepartementet haft tillgång till det tyska avtalet minst sedan augusti i år. Läser man avtalstexten framgår det tydligt att Vattenfall har ett obegränsat ansvar. Maud Olofsson vill i dag inte svara på några frågor men sa till Ekot i går att hon tycker det var fel att skriva på avtalet.

– Man är ansvarig för kärnkraftsolyckor i Tyskland och det är inte acceptabelt. Vi skulle inte ha godkänt ett sådant avtal om vi hade vetat om det.

Att ge Vattenfall ett obegränsat ansvar i Tyskland är inget regeringen alltså vill gå med på. Men för bara några veckor sedan kom en statlig utredning, tillsatt av regeringen, fram till att man borde införa obegränsat ansvar för kärnkraftsbolag även i Sverige. Utredningens förslag välkomnades av Maud Olofssons partikamrat miljöminister Andreas Carlgren.

"Det är viktigt att reaktorägarna tar fulla ansvaret för säkerhet och försäkring. Hittills har reaktorägarna haft låga krav att garantera ersättning vid olyckor men nu är det dags att ändra den synen och tydliggöra ansvaret för kärnkraftens risker. Jag avser lägga fram ett sådant förslag, något som tidigare regering misslyckades med att få fram," skrev miljöministern Andreas Carlgren i ett pressmeddelande tidigare.

Varför regeringen tycker att det är bra när kärnkraftsägare tar sitt fulla ansvar i Sverige men dåligt i Tyskland framgår inte. Ekot har sökt även miljöminister Andreas Carlgren för en kommentar utan framgång.


Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".