Svårt få id-kort utan släktingar

En kartläggning som Sveriges Radio har gjort visar att minst 1 500 personer saknar id-kort och därmed varken kan skaffa bankkonto eller skriva in sig på Arbetsförmedlingen, trots att de har uppehållstillstånd och svenskt personnummer.

Sedan Skatteverket tog över utfärdandet av id-korten har det snarare blivit svårare för den här gruppen att skaffa legitimation, säger Åsa Callesen, chef på introduktionsenheten på Hisingen i Göteborg.

– Nej, vi ser inte att det blir lättare utan snarare svårare. De är väldigt stränga med detta och det är inte samma legitimation som gäller ena dagen för att man ska få sina fyra sista siffror i personnumret gäller inte nästa dag som underlag för att man ska få en svenska legitimation. Det finner jag väldigt märligt och väldigt frustrerande.

Den första juni i år fick Skatteverket i uppdrag att utfärda id-kort för att det skulle bli lättare för personer med uppehållstillstånd men utan nära släkt i Sverige att få id-kort. Men fortfarande krävs att man har ett nära släktskap med sin intygsgivare. Ett annat alternativ är att en arbetsgivare eller en handläggare som känner personen väl styrker identiteten.

Sveriges Radios kartläggning av tio kommuner i Sverige visar att det är över 1 500 personer bara där som saknar id-kort. Utan legitimation kan flyktingarna varken öppna bankkonton, skriva in sig på arbetsförmedlingen eller hämta utbetalningar på banken.

– Jag tror också att en stor svårighet för de här personerna är i längden att förtroendet och fokusen, att varför vill ingen hjälpa mig med detta. Det läggs över på våra handläggare och det är jättekonstiga samtal och diskussioner kring det här. Jag tycker det allvarligaste är att man inte kan bli en självständig och oberoende person, ha sin legitimation och blir behandlad som vilken medborgare som helst i Sverige. Att kunna behålla sin jobblinje i det här, säger Åsa Callesen.

Ahmed Mohamud kommer från Somalia och han fick uppehållstillstånd för några månader sedan. Nu väntar han på bidrag från Försäkringskassan. Men även om det beviljas är han säker på att ingen bank låta honom hämta ut det utan id-kort.

Det finns inga siffror på hur mycket pengar som står oanvända på utbetalningslappar på grund av att mottagaren saknar id-kort. På vissa ställen i landet finns samarbeten mellan Försäkringskassan och utbetalningsställen som en nödlösning. Men enligt finanschef Jan Andersson är problemet växande.

– Det kommer in flera propåer nu än tidigare om att det här är ett problem. Människor som har rätt till ersättning från trygghetssystemen inte får ut sina pengar. Det är inte alls någon tillfredsställande ordning, säger Jan Andersson, finanschef Försäkringskassan.


Hanna Nyberg
hanna.nyberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".