Ja från Slovenien till ny gasledning

Slovenien och Ryssland har nu slutit ett avtal om den planerade gasledningen South Stream som ska gå från Ryssland till Europa. Det är ännu ett bakslag för det konkurrerande Nabucco-projektet, som stöds av EU.

Slovenien blir det fjärde EU-landet som skriver på för South Stream. Tidigare har Bulgarien, Ungern och Grekland slutit avtal med Ryssland. Sloveniens undertecknande innebär att ledningen kan dras ända fram till Italiens gräns.

South Stream beräknas kosta 20 miljarder euro, cirka 204 miljarder kronor och ska stå klar 2015.

EU:s konkurrerande projekt Nabucco är tänkt att minska EU:s beroende av rysk gas. Gasen ska i stället komma från länder runt Kaspiska havet som Azerbajdzjan och Turkmenistan.

Parallellt planeras även den rysk-tyska gasledningen Nord Stream som ska gå genom Östersjön och som den svenska regeringen nyligen gav sitt samtyckte till. Tanken med bägge ledningarna är att gasleveranserna till Europa inte ska störas av de återkommande bråken om gasnotan mellan Ryssland och Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".