Tidigare har aboriginska kvarlevor återlämnats.

Kranier från Hawaii återlämnade

Vid en ceremoni på Historiska museet i Stockholm på lördagskvällen återlämnades 22 kranier till urfolksföreträdare från Hawaii för hemtransport och återbegravning.

– Jag känner i dag stor glädje och stolthet över att vara med på den här resan och kunna föra hem dem, säger William Aila från Hawaii, en av dem som medverkade i lördagskvällens ceremoni på Historiska museet.

Det finns hundratals mänskliga kvarlevor vid svenska muséer och institutioner som förts hit från andra länder. Bara vid Historiska museet i Stockholm finns rester av omkring 170 individer. En stor del av dessa har vid svenska arkeologiska expeditioner helt sonika grävts upp från sina gravar och förts till Sverige.

– Dessa gravplundringar har skapat ångest hos befolkningen i Hawaii, men varje gång någon återvänder hem så släpper en del av den här ångesten, säger William Aila.

På onsdag ska även fem kranier tillhörande Nya Zeelands urfolk maorierna lämnas tillbaka vid en ceremoni i Göteborg.

Men när det gäller Sveriges urfolk, samerna, är museer och institutioner inte lika villiga att släppa ifrån sig kvarlevor. Historiska museet har den största samlingen med omkring 50 samiska kvarlevor. Men trots en stark samisk opinion har museet bara släppt ifrån sig ett kranium för återbegravning.

– Jag tycker att våra förfäder och kvarlevor som finns där de inte ska finnas. De ska tillbaks. Och i de fall där vi inte vet vart de ska så ska de i varje fall inte vara kvar i samlingar eller på museer, säger samen Anders Gunnare från Luleå.

Om Sverige skulle bestämma att lämna tillbaka, vad skulle det betyda för dig?

– För mig personligen skulle det visa att det finns någon vett och sans i "Stor-Sverige", att vi kan börja bli behandlade med vett och respekt, säger Anders Gunnare.

Jörgen Heikki, Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".