1 av 2
USA:s president och hans kinesiske kollega Hu Jintao stöder det danska förslaget. Foto: Scanpix.
2 av 2
Lars Lökke Rasmussen (t.h.) vid Apec-mötet.

Klimatmöte ska räddas av tvåstegsplan

Uppdaterad: 17:05
Ett kompromissförslag från Danmark ska i sista stund rädda klimatmötet i Köpenhamn från att gå i stöpet. Köpenhamnsmötet ska följas av ännu ett toppmöte i försöken att nå en bindande överenskommelse där även USA är med.

Om bara tre veckor samlas 192 länder i FN:s regi i Köpenhamn med målet att komma fram till en ny klimatöverenskommelse med bindande begränsningar av utsläppen av främst koldioxid.

Men det har sedan en tid tillbaka stått klart att inte kommer att lyckas. Alldeles för många länder har invändningar mot de existerande förslagen. Bland motståndarna finns världens två ledande utsläppsländer: USA och Kina.

I morse gjorde Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen en överraskande blixtvisit i Singapore för att försöka undvika att Köpenhamnsmötet blir ett fiasko. Han hade i största hemlighet bjudits in till Apec-toppmötet här i Singapore. I morse åt han frukost med bland andra USA:s president Obama och Kinas president Hu Jintao.

Förhandlingskrisen handlar bland annat om hur mycket och i vilken takt utsläppen ska minskas. Kina anser att landet måste ha rätt att utvecklas på samma sätt som industriländerna gjorde: Det vill säga med hjälp av produktion som orsakar utsläpp. USA å sin sida vill inte riskera att bjuda Kina på fler konkurrensfördelar genom att ta på sig för stora begränsningar.

Rasmussen fick i morse stöd för ett kompromissförslag som innebär att Köpenhamnsmötet blir starten på en ny förhandlingsprocess. Länderna ska i Köpenhamn försöka komma överens om den politiska färdvägen. Men själva överenskommelsen ska skjutas fram till ett nytt möte nästa år.

Rasmussen talade till nästan alla de 21 ledarna för länderna kring Stilla havet, som ingår i organisationen Apec. Efter mötet konstaterade en amerikansk talesman att ledarna var helt överens om att det inte går att nå en bindande överenskommelse i Köpenhamn. Han sa också att president Obama ställde sig bakom det danska förslaget. Vi får inte låta det perfekta bli det godas fiende, var beskedet från Obama.

Staffan Sonning, Singapore
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".