1 av 2
"Big Bang-maskinen" LHC accelererar igång om en vecka. Foto: Martial Trezzini/Scanpix.
2 av 2
Magnet i LHC.
Schweiz

CERN: Brödbit orsakade inte haveri

Nyligen rapporterade flera medier i världen om hur en bit bröd orsakade ett stopp i partikelacceleratorn LHC i Schweiz. Men forskare på Cern-laboratoriet ställer sig frågande.

Bland annat rapporterades det om att en del av en baguette ska ha hamnat i en elstation kopplad till acceleratorn. Den lilla brödbiten ska ha tappats av en fågel som flög förbi.

Brittiska The Guardian skrev exempelvis att brödbiten orsakade att Big Bang-maskinen LHC (Large Haldron Collider) överhettades. Och Cern-laboratoriet skrev den 6 november i sin Twitter att en fågel tappat en bit bröd i elektrisk apparatur utanför LHC och att brödet därmed orsakade haveriet.

Varför Cern själva i sin Twitter tidigare nämnt att det varit brödbitar som orsakade strömavbrottet framgår inte.

Men Cern-laboratoriet skriver nu att man visserligen fann fjädrar och brödsmulor vid platsen, men att man ännu i dag inte känner till vad som orsakade strömavbrottet. Två sektorer av partikelacceleratorn, som är nästan 27 kilometer lång, överhettades med några få grader medan man utförde reparerationer vid elstationen.

Strömavbrott i LHC är mycket vanliga, denna gång var det dock kopplat till partikelacceleratorns kylningssystem, vilket ådrog sig uppmärksamhet. LHC är konstruerad att klara av strömavbrott, precis som alla dess föregångare, skriver Cern.

Forskarteamet på Cern förbereder nu den enorma maskinen för de riktiga experimenten som väntas dra igång om ungefär en vecka.

Vid full kraft kommer LHC att skicka runt biljontals protoner i den cirkelformiga 27 kilometer långa acceleratorn i en svindlande fart av 99,9 procent av ljusets hastighet, eller nära 300 000 km/sekunden.

Protonerna kommer att färdas runt partikelacceleratorn 11 245 gånger i sekunden, därefter ska de kollidera och totalt 600 miljarder protoner i sekunden ska krocka.

Genom kollisionerna hoppas man bland annat finna Higgs-partikeln, den saknade länken som kan förklara varför det finns massa i universum. Därmed hoppas man även bättre kunna förklara hur Big Bang egentligen gick till. Lyckas man har man en solklar kandidat för ett Nobelpris i fysik.

*Cern - European particle physics laboratory

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se

FAKTA: Detta är LHC

  • LHC – Large Hadron Collider är världens största partikelaccelerator. Den består bland annat av 9300 magneter. Dessa kommer kylas ned till -193,2 grader med hjälp av 10 080 ton flytande kväve. Därefter fylls magneterna med 60 ton flytande helium som kyler ned dem till -271,3 grader innan protonerna accelereras.
  • När två protoner kolliderar kommer de att generera temperaturer som är cirka 100 000 gånger varmare än solens kärna, där det är cirka 15 miljoner grader varmt.
  • Ungefär 100 000 dubbelsidiga DVD skivor med data kommer att spelas in varje år från experimenten. Allt detta ska samlas i ett datornätverk kallat ”Grid”.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".