Nya EU-regler dödsstöt för etanolbilar

Nya europeiska regler för mätning av utsläpp från bilar kan leda till att biltillverkarna slutar göra etanolbilar om några år. Det varnar företrädare för etanolbranschen för.

Om några år börjar nya regler för utsläpp från bilar att gälla. De kommer att pressa biltillverkarna att bygga bilar som släpper ut mindre koldioxid. För det krävs effektivare bilar eller användning av alternativa energikällor i stället för bensin eller diesel.

För att kunna följa upp de strängare utsläppskraven håller EU-kommissionen just nu på att ta fram nya metoder att mäta bilars utsläpp.

Bilar som körs på etanolbränsle skulle missgynnas om reglerna blir så som kommissionen just nu skissar på. Etanolbilar kan köras på både etanolbränsle och på vanlig bensin. Eftersom det runt om i Europa inte är lika tätt mellan etanolpumparna som i Sverige menar kommissionen att de här bilarna i praktiken oftast körs på bensin och inte på etanol. Därför ska deras utsläpp mätas när de går på bensin, anser kommissionen.

För biltillverkarna skulle det betyda att etanol inte längre skulle vara en teknik som ger lägre utsläpp. Eftersom utsläppen måste ner skulle de skippa etanoltekniken och vända sig till andra bränslen och annan teknik.

Enligt Rob Vierhout på Europeiska Bioetanolförbundet, en bransch- och lobbyorganisation för etanoltillverkarna här i Bryssel skulle det innebära att tillverkningen av etanolbilar skulle läggas ner.

– Till exempel Saab eller Volvo skulle fråga sig varför de ska göra de här bilarna när de inte får tillgodoräkna sig fördelarna med biobränsle, säger Rob Vierhout som menar att tillverkningen kan komma att försvinna helt på fem års sikt.

De här nya reglerna berör inte den som i dag äger en etanolbil, och Sverige skulle naturligtvis även i framtiden kunna ge skatterabatter åt etanolbilar. Problemet är bara att Sverige som enskild marknad är för liten för att biltillverkarna ska fortsätta bygga etanolbilar.


Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".