Premiärminister Silvio Berlusconi har meddelat sig förhindrad att dyka upp i rätten i Milano. Foto: Andrew Medichini/Scanpix.
Italien

Ny lag ska rädda Silvio Berlusconi igen

I dag inleds den första rättegången mot Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, sedan han för en kort tid sedan förlorade sin immunitet mot åtal. Men premiärministern gör allt för att slippa en rättegång.

Men regeringschefen Berlusconi har redan tidigt meddelat sig förhindrad att dyka upp i rätten i Milano. Och det mesta pekar på att han i stället på alla sätt kommer att fortsätta att slingra sig ur de rättsliga prövningarna av sina affärer.

Silvio Berlusconi är på gång att åter driva igenom en skräddarsydd lag för att rädda sitt eget skinn. Lagförslaget presenterades i parlamentet i torsdags och går ut på att rättsfall ska drivas mycket fortare genom rättsmaskineriet än som i dag; högst två år i varje instans.

Bra, tycker säkert många, men eftersom lagen inte skulle gälla alla åtalade, utan bara tidigare icke dömda och de som riskerar under tio års fängelse, så är signalen att den görs för att passa just Italiens premiärminister. Berlusconi är slug. Lagförslaget kom dessutom från början från oppositionen.

I dag återupptas åtalet för skatte- och bokföringsbrott i samband med köp av tv-rättigheter och den 27 november ska åtalet för muta till sin advokat David Mills upp i rätten.

Men Berlusconi har inget att frukta, tror den tidigare diplomaten och kände kolumnisten på Corriere della Sera, Sergio Romano.

– Nej, hans advokater kommer att se till att preskriptionstiden passeras, så Silvio Berlusconi kommer aldrig att dömas.

Opinionsmätningar visar att industrimagnaten har stöd av halva Italien. Berlusconi står sig stark, trots sexskandaler, skilsmässa och mycket annat. Så stark att ingen i högerlägret vågar försöka utmana honom.

Hoten mot Silvio Berlusconi kommer inte från hans politiska rivaler, varken vännerna eller motståndarlägret, utan möjligen utifrån. I helgen ska premiärministern ha sovit över på sitt kontor utsatt för terroristhot.


Alice Petren

alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".