Skördearbete i Kenya. Foto: Khalil Senosi/Scanpix.
FN:s Mattoppmöte

De rikaste ländernas ledare inte på plats

Antalet människor i världen som inte får tillräckligt med mat ökar just nu, och väntas i år nå över en miljard människor. FN har därför kallat till toppmöte i Rom för att diskutera matfrågan. 60 stats- och regeringschefer kommer, men nästan inga från den rika delen av världen.

I går kväll lystes Colosseum upp i kvällsmörkret i Rom och belysningen inne i de antika ruinerna tänds bara vid speciella tillfällen.

– Just nu ökar hungern i världen för varje dag, och vi kan inte bara stå och titta på utan at göra något, säger Livia Zoli, en av aktivisterna som samlats nedanför med banderoll och tända stearinljus i händerna - och som fått Roms borgmästare att tända belysningen inne i Colosseum.

Värden för mötet här i Rom, chefen för FAO, FN:s mat och jordbruksorganisation Jacques Diouf har hungerstrejkat i 24 timmar i helgen för att uppmärksamma at hungern i världen just nu alltså ökar, och det efter det årtionden där siffrorna har pekat åt rätt håll, och allt färre i världen har behövt gå och lägga sig hungriga. Matkrisen för ett par år sen där priserna steg i höjden följdes av den globala ekonomiska krisen och nu räknar alltså FN med att antalet undernärda i världen i år kommer at gå över en miljard människor - långt ifrån det FN-mål som satts om att halvera antalet hungriga till år 2015.

Jacques Diouf hade velat att FN:s länder skulle anta ett djärvare mål än så under mötet, att hungern ska vara utrotad om 15 år, men det kom inte med i den deklaration som ska antas senare i dag. Inte heller några bindande löften om hur mycket pengar som ska satsas på jordbruk i världens fattiga länder, något som ses som en nyckel till mat åt alla.

Men Annika Söder, som är en av FAO:s vice chefer, tycker ändå att världens länder i dag har insett att det måste satsas mer pengar på det eftersatta jordbruket, och att världen överhuvudtaget bryr sig mer om matfrågan.

– Det har blivit mer uppmärksamhet under det senaste året efter att både rika och fattiga i världen då vi alla drabbades av "matpriskrisen". Men uppmärksamheten försvinner ju sen lätt när den rika världen inte längre har det problemet, säger Annika Söder.

Från dom allra rikaste länder kommer inga stats- och regeringschefer, vad tycker du om det?

– Jag tycker det är väldigt viktigt att de rika länderna visar att dom har ett engagemang i de här frågorna och även är beredda att bidra.  Det kan dom naturligtvis göra på andra sätt än att vara här men jag tror att både organisationer och ledare från fattiga länder tycker det är väldigt konstigt, avslutar Annika Söder.

Maria Sjöqvist, Rom
maria.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".